Gebotste vliegtuigen stijgen gewoon op 6

Twee vliegtuigen die tijdens het taxiën op de luchthaven van Barcelona tegen elkaar botsten en daardoor fikse schade opliepen, zijn zonder controle gewoon de lucht in gegaan.

Hoewel de passagiers van het Ryanair toestel alarm sloegen, vlogen de piloten met een deuk in de vleugel gewoon naar Ibiza. De bemanningsleden van het andere toestel merkten niets van de botsing. Het toestel van American Airlines stak met een scheur in het hoogteroer de Atlantische Oceaan over. Dat schrijven diverse luchtvaartsites dinsdag.

Het botsincident vond vorig jaar plaats, maar kwam deze week pas naar buiten.

“Pure horror”, reageren specialisten. “Honderden passagiers zijn door het oog van de naald gekropen.”

“Een mirakel dat hier geen ongelukken zijn gebeurd”, reageert een ervaren vliegtuigtechnicus in Het Laatste Nieuws. “Een hoogteroer zorgt ervoor dat je kan stijgen of dalen. Als die scheur zich verder had doorgezet, brak allicht een stuk van het roer af en verloor het vliegtuig stabiliteit. De kans was dan groot dat het toestel crashte.”

De vliegtuigtechnicus laat ook weten dat het ‘deukje’ aan de vleugel van het Ryanair toestel niet ongevaarlijk was. “Als er water tussen het metaal en het composiet was gesijpeld en op grote hoogte bevroren, brak er mogelijk óók een stuk af.”

bron: http://www.telegraaf.nl/buitenland/12662103/__Gebotste_vliegtuigen_stijgen_op__.html
di 31 jul 2012, 17:14

Jeff:
Wie vliegt er nog met Ryanair?

6 thoughts on “Gebotste vliegtuigen stijgen gewoon op

 1. Reply Jeff sep 17,2012 17:08

  1201 incidenten Ryanair
  Het afgelopen halfjaar zouden er volgens de Spaanse krant El Mundo maar liefst 1.201 onderzoeken naar veiligheidsincidenten hebben plaatsgevonden bij low-cost luchtvaartmaatschappij Ryanair. De Agencia Estatal de Seguridad Aérea (Aesa), de luchtvaarttoezichthouder in Spanje, zou het afgelopen jaar 51 defecten hebben aangetroffen bij Ryanair, waarvan 15 als “zeer ernstig” werden aangemerkt.

  In antwoord op alle kritiek en commotie laat Ryanair-topman Michael O’Leary weten dat er een samenzwering tegen zijn luchtvaartmaatschappij aan de gang lijkt te zijn. Toch lijkt het aantal incidenten met Ryanair-toestellen zich op te stapelen. Zo moest vorige week in vier dagen tijd tot drie keer toe een toestel van de Ierse budgetmaatschappij in Spanje noodgedwongen een tussenlanding maken. Gisteren kwam daar een nieuw incident bij, toen een Ryanair toestel vanwege technische problemen op de Madrileense luchthaven Barajas moest landen.

  Waslijst van problemen
  De Spaanse Krant schrijft dat de waslijst met de 1.201 problemen onder meer de volgende zaken bevat: problemen met de druk in de cabine, noodlandingen wegens brandstoftekort, de weigering om mee te werken bij onaangekondigde inspecties door luchtveiligheidsdiensten, het afwijken van vluchtplannen, het onrechtmatig weigeren om het vliegtuig te boarden.
  Dit jaar kwamen de pilotenvakbonden -en organisaties in Ierland, Duitsland en Spanje al lijnrecht tegenover Ryanair te staan, toen zij de budgetmaatschappij er van beschuldigden dat de bedrijfspolicy om met zo weinig mogelijk brandstof te vliegen zo rigoreus wordt toegepast dat “piloten niet om extra brandstof durfen te vragen, zelfs wanneer ze menen dat dat voor de veiligheid aan boord wel eens nodig zou kunnen zijn”.

  O’Leary: Piloten liegen
  Pilotenvakbonden -en organisaties in Ierland, Duitsland en Spanje hebben dit jaar Ryanair er al van beschuldigd dat hun politiek om met zo weinig mogelijk brandstof te vliegen zo rigoreus toepast dat “piloten bang zijn om extra brandstof te vragen, zelfs wanneer ze voelen dat dat wel eens nodig zou kunnen zijn”.
  Michael O’Leary zegt dat de piloten liegen en volgens de topman is er dus een hetze tegen Ryanair aan de gang. Hij beticht het Spaanse ministerie van Verkeer ervan een haatcampagne tegen Ryanair te voeren. Hij doelt daarmee ondermeer op een uitspraak van minister Ana Pastor, die onlangs zei: “Low cost is fine. What we can’t have is low safety.”

  bron: http://www.telegraaf.nl/reiskrant/12955698/__1201_incidenten_Ryanair__.html

 2. Reply Jeff (admin) dec 11,2012 22:55

  Ryanair ontsnapt aan crash

  Passagiers van een Ryanair-vlucht zijn in het Duitse Memmingen aan de dood ontsnapt. Piloten van de Boeing 737, afkomstig uit Manchester, maakten een foute manoevre die bijna fataal afliep.

  Het incident deed zich voor op 23 september, maar lekte pas nu uit. Op ongeveer zeven kilometer van de luchthaven ging er volgens het officiële onderzoeksrapport gedurende 42 seconden een alarm af in de cockpit: ‘Terrain, Terrain. Pull up.’ Het toestel bevond zich slechts op 140 meter hoogte en naderde razendsnel de grond, meldt het Duitse blad Der Spiegel.

  De automatische piloot bleek verkeerd zijn afgesteld, waardoor de aanvangshoogte niet bleek te kloppen. De gezagvoerder deactiveerde de automatische piloot en kon de voortijdige landing op het nippertje afbreken.

  De piloten claimen fouten te hebben gemaakt door tijdsdruk. De crew wilde een vertraging van 30 minuten inhalen door vanuit een andere richting aan te vliegen. Zo zou het toestel uiteindelijk minder ver hoeven taxiën naar de gate. Die beslissing liep voor de 141 passagiers maar net goed af. Volgens onderzoek was de Boeing slechts een paar seconden verwijderd van een crash.

  bron: http://www.telegraaf.nl/buitenland/21148021/__Ryanair_ontsnapt_aan_crash__.html

 3. Reply Jeff (admin) dec 28,2012 22:27

  CDA wil opheldering over Ryanair

  Het CDA wil opheldering van staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) over berichten dat Ryanair-piloten onder druk worden gezet om met zo min mogelijk brandstof te vliegen. CDA-Kamerlid Sander de Rouwe maakt zich daar zorgen over en wil dat Mansveld actie onderneemt.

  Zo wil hij dat de PvdA-staatssecretaris bij de Ierse luchtvaartautoriteiten vraagt naar een onderzoek dat is ingesteld naar drie incidenten met Ryanair-toestellen in Spanje. Vliegtuigen van de Ierse prijsvechter moesten daar drie keer een voorzorgslanding maken in verband met te weinig brandstof.

  Ryanair vliegt in Nederland vanaf Eindhoven, Maastricht en Eelde. De Rouwe vindt het nog te vroeg om te zeggen dat inwoners van die steden risico’s lopen. „Ryanair vliegt voor zover wij weten veilig, maar we willen wel opheldering. Het is wel zo dat je met de moordende concurrentie in de luchtvaartsector het risico kunt krijgen dat economische belangen zwaarder gaan wegen.”

  bron: http://www.telegraaf.nl/dft/21186049/__CDA_wil_opheldering_Ryanair__.html

  Mansveld vraagt opheldering over Ryanair

  Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) heeft de Ierse overheid om opheldering gevraagd over berichten dat piloten van de Ierse vliegtuigmaatschappij Ryanair onder druk worden gezet om met zo min mogelijk brandstof te vliegen. Dat meldde een woordvoerster van het ministerie van Infrastructuur en Milieu vrijdag.

  „We hebben contact gezocht met de Ierse autoriteiten over dit onderwerp. Zij zullen met een reactie komen. Ook is er een onderzoeksrapport opgesteld door de Ieren. Dit hebben we opgevraagd zodat we het kunnen bestuderen”, liet het ministerie weten.

  Het CDA had al gevraagd of Mansveld actie wilde ondernemen. Tweede Kamerlid Sander de Rouwe van deze partij wil onder meer weten hoe het zit met drie incidenten met Ryanair-toestellen in Spanje. Vliegtuigen van de Ierse prijsvechter moesten daar drie keer een voorzorgslanding maken in verband met te weinig brandstof.

  Volgens Infrastructuur en Milieu is wettelijk vastgelegd dat zelfs als een vliegtuig naar een andere luchthaven moet uitwijken er voldoende reserve kerosine moet zijn om 45 minuten in de lucht te blijven. Luchtvaartinspecties zien daar op toe. „De Spaanse luchtvaartinspectie heeft de incidenten in Valencia onderzocht, maar die gaven geen aanleiding tot ingrijpen”, aldus het ministerie.

  Ryanair vliegt in Nederland vanaf Eindhoven, Maastricht en Eelde. De Rouwe vindt het nog te vroeg om te zeggen dat inwoners van die steden risico’s lopen. „Ryanair vliegt voor zover wij weten veilig, maar we willen wel opheldering. Het is wel zo dat je met de moordende concurrentie in de luchtvaartsector het risico kunt krijgen dat economische belangen zwaarder gaan wegen”, aldus de CDA’er.

  bron: http://www.telegraaf.nl/binnenland/21186937/___Opheldering_over_Ryanair___.html

 4. Reply Jeff (admin) aug 12,2013 12:20

  Veiligheid bij Ryanair moet onder de loep

  Een grote groep piloten van Ryanair vindt dat de Ierse luchtvaartautoriteit IAA een onderzoek moet starten naar de veiligheidscultuur binnen de luchtvaartmaatschappij. Dat blijkt uit een maandag naar buiten gebrachte enquête van de Ryanair Pilot Group, een vakorganisatie voor Ryanairvliegers.

  In totaal werden ruim 1000 gezagvoerders en copiloten ondervraagd, meer dan een derde van het totaal dat Ryanair in dienst heeft. Hiervan pleitte liefst 94 procent voor nader onderzoek. De veiligheidscultuur bij Ryanair zou niet open en transparant zijn. 67 procent van de piloten liet weten dat zij problemen met veiligheid liever niet via het interne “vertrouwelijke” rapportagesysteem van Ryanair melden. De piloten deinzen er voor terug om zorgen en kritiek te uiten bij hun werkgever.
  “Wij wilden eerst met een petitie komen, maar de directie van Ryanair kwam daarop onmiddellijk met dreigementen dat elke piloot die zo’n document zou ondertekenen, zou worden ontslagen. Daarom hebben we gekozen voor een anonieme enquête”, aldus Evert van Zwol, voorzitter van de Ryanair Pilot Group.
  Hij wijst erop dat het een groot probleem is dat de meldingsbereidheid bij Ryanair zo laag is. Dat betekent dat als piloten een keer vergeten hun checklist na te kijken of als een lampje niet goed werkt, dit niet altijd wordt aangekaart. Hierdoor circuleert er volgens Van Zwol binnen de luchtvaartmaatschappij onvoldoende informatie over veiligheidsincidenten die zich hebben voorgedaan.

  bron: http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/21803286/___Veiligheid_bij_Ryanair_moet_onder_de_loep___.html

 5. Reply Jeff (admin) aug 3,2017 21:59

  Ryanair charity scratch cards

  I have just returned from holiday courtesy of Ryanair. During the flight, the cabin crew were punting the Ryanair charity scratch cards. They were selling them using the children’s hospice charity CHAS which, they said, benefited from their sale. They also said that you had the chance of winning 1 million euro. They must have sold at least 25 cards on board our flight. On later investigation, I discovered that in 2013 they sold about 16 million euro worth of scratch cards, and distributed 55,000 euro to charities, ie about 0.3%, or less than 1 cent for each 2 euro scratch card went to charity. There is also only one card per year with the chance of winning the million euro, but if you are lucky enough to get this card, you are then invited to choose from 125 envelopes, only one of which has a cheque for 1 million euro. The million euro will only be won once every 125 years. This is an utterly cynical way for Michael O’Leary and Ryanair to increase their profits, using a children’s cancer charity to do so. They could hardly stoop any lower.

  bron: https://www.facebook.com/james.mckelvie.313/posts/10206936597867259
  5 november 2015

 6. Reply Jeff (admin) jul 14,2018 14:43

  Druk valt weg in toestel Ryanair: 33 gewonden

  33 inzittenden van een vliegtuig van Ryanair zijn naar het ziekenhuis gebracht, nadat in het toestel de cabinedruk was weggevallen en het vliegtuig een noodlanding had moeten maken in de Duitse stad Frankfurt. Volgens de politie kwam bij sommige mensen het bloed uit de oren.

  bron: https://www.telegraaf.nl/nieuws/2302476/druk-valt-weg-in-toestel-ryanair-33-gewonden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: