Met een geldbasis die per jaar waarschijnlijk zo’n 6 tot 8% toeneemt zou het logisch lijken dat ook de inflatie rond die niveaus komt te liggen.
Dat is niet zo, al is de inflatie wel iets hoger dan de officiële data doet vermoeden.
Maar inflatie is geen 6%, ze is echter ook geen 2,1% zoals we officieel horen, ze ligt ergens rond de 3,5%.
Hoe kan dat?
De reden daarvoor is dat het nieuwe geld niet rond gaat. Daarmee is de snelheid waarmee geld in de economie rond gaat afgenomen. Al die miljarden die er bij verzonnen worden liggen in Europa voor 50% bij de ECB. De banken die dat geld bijna gratis toegeworpen hebben gekregen durven het niet uit te geven en leggen het dus in de virtuele kluis van de ECB.
De ECB heeft dus de hoeveelheid geld enorm doen toenemen en heeft de banken kapitaal verstrekt waarmee die net kunnen doen alsof ze nog wat waard zijn. De banken echter laten het afweten en dat geld gaat niet rond. Het dient slechts als decoratie waardoor de boekhouding er wat leuker uitziet.
Mooi dat de inflatie dus achter blijft, maar het houdt wel in dat het ECB medicijn voor de stagnerende economie nu stof ligt te vergaren op de planken van dezelfde ECB.
Zodra de banken het geld wel gaan gebruiken kan de inflatie ‘ineens’ opgejaagd worden. Vooralsnog is er echter geen vuiltje aan de lucht. De banken lijken nog niet van plan hun banktaken weer serieus op te pakken. Japan leert ons dat zo’n situatie maar zo 20 jaar kan duren.
Wat is het eindplaatje, want hoewel 20 jaar erg lang is, het is in Japan geen blijvende situatie.
Uiteindelijk zal de hoeveelheid geld zo enorm worden dat het vertrouwen in de munt verloren gaat. We slaan dan inflatie mogelijk helemaal over en komen in een vertrouwenscrisis die direct hyperinflatie gaat veroorzaken.
Maar hoe lang dat duurt, niemand die het weet. De situatie in Japan leert ons ieder jaar weer nieuwe dingen.
Geschreven door Tom Lassing
bron: http://www.beursbox.nl/nieuws-beleggen/laatste-nieuws/waarom-loopt-de-inflatie-niet-uit-de-hand.html