Genoeg is genoeg, ik ben het zat

Deze maand hebben we allemaal de berichten van de Nederlandse minister president kunnen lezen over SNS.
Rutte sprak onder andere over ‘grote blunders’, mismanagement, enorme fouten.
Let wel, het ging over een bedrijf dat niet alleen streng bewaakt werd door zowel DNB en AFM, maar dat ook nog eens beursgenoteerd was en daardoor ook nog eens bewaakt wordt door Euronext en in feite heel de beleggingswereld. Haar management moe(s)t voldoen aan strenge eisen. Je mag tegenwoordig volgens de regels niet zomaar bankdirecteur worden. Daarnaast werd het management gecontroleerd door commissarissen die ook niet zomaar op deze functie mogen komen. Vroeger kon dat nog wel, je had de juiste vrinden, dan kwam je nog eens ergens, maar tegenwoordig kan dat niet meer. Onze toezichthouders geven ieder jaar weer aan dat ze de zaak onder controle hebben.
Als het DAN nog mis gaat, dan is er dus wel iets meer aan de hand.
Hier is echt geen sprake van grote blunders, mismanagement en enorme fouten.
NO WAY.
Hier is sprake van een systeemfout van het niveau ‘blauw scherm’, blib, alles uit.
Dit is niet een bank of bedrijf dat fout bezig was, dit is heel de opzet die corrupt, kapot en verrot is.
Dan moet je als minister president niet wijzen naar het management van SNS, want je weet, als je daar naar wijst, dan wijzen drie van de vingers van die hand naar jou zelf.
Minister president Rutte vat maar niet dat de BV Nederland, samen met de BV Europa, rot vanaf de bodem tot de top is. Van bank tot toezichthouder, van school tot multi-national, van paardenvlees leverancier tot vastgoedhandelaar, van fietsprof tot gefixte voetbaluitslag, het is één corrupte bende.
Waar hebben we nog geen schandaal gehad? Wanneer erkennen we met schaamrood op onze kaken dat ALLE wetgeving, alle regeltjes, alle toezichthouders, alle eerdere schandalen er niet voor konden zorgen dat het ook maar een cent beter ging? Er zijn hier meer schandalen dan in willekeurig welke bananenrepubliek dan ook!

We doen het fundamenteel fout en we blijven volharden in de weg te lopen die volkomen verkeerd is.

Ons geldsysteem is pure oplichting, onze overheid is een olifant in een poppenhuisje en dat poppenhuisje is getaxeerd alsof het Huis ten Bosch is. Toezichthouders zijn in alle sectoren een farce die op de verkeerde zaken en de verkeerde marktpartijen toezicht houden en geen idee hebben waarom en waarop ze precies toezicht houden. De toezichthouders denken stuk voor stuk dat ze de markt moeten sturen en dat ze god in het land der blinden zijn. Dat terwijl ze gewoon controleurs in een bestaande markt moeten zijn. Is een kilo rundergehakt inderdaad wel rundergehakt, is een taxatie op een pand daadwerkelijk een reële taxatie op dat pand?
Rechters klampen met alle macht aan de letterlijke tekst in de wet, in plaats van aan de “letter van de wet”. Een enorm verschil, maar ze begrijpen het niet.

We moeten leven naar de intentie van de wet. Daar moeten we ook op straffen. Daar heb je onafhankelijke rechters voor. Immers heb je die niet nodig als de tekst van de wet letterlijk genomen moet worden. Is dat nu zo moeilijk?

Hoe lang leiden we in feite fraudeurs op? Scholen frauderen, leraren frauderen, professoren frauderen en gek hè, leerlingen frauderen ook.
De 5,5 is de norm. Waarom harder werken?
Maar die 5,5 is in meer delen van de economie de norm. Ze is het gemiddelde geworden. Dit houdt in dat de helft min één ondermaats bezig is. Fraudeert in feite… Je kan immers niet ondermaats presteren. Je moet dan frauderen om je ondermaatsheid te maskeren.
Als samenleving accepteren we dat. Niet alleen zit er paardenvlees in rundergehakt, de paarden waren soms ook te ziek voor consumptie… Zelfs gewoon paardenvlees was al te duur geworden. Uiteindelijk moesten er zieke paarden in verwerkt worden om het nog interessant te houden.
Daar lag binnen de keten niemand wakker van. Kwestie van op tijd de andere kant op kijken.
Hoe belangrijk is het merk Iglo, Ikea, Picard, Findus, Ahold, C1000?
Blijkbaar niet veel. Immers hebben ze allemaal paardenvlees verkocht en hebben ze geen idee van welke kwaliteit.
Kwaliteit deed er niet toe!
Goedkoop was belangrijk!
Kan jij voor twee cent per kilo minder het paardenrundvlees leveren? Prima, dan flikkeren we die hufter die ons twee cent meer rekende er vandaag nog uit. Die gaat maar failliet, de oplichter. Het kan toch goedkoper?
DAT is de supermarktsector!
Maar dat is in feite onze samenleving.
Want aan het einde van de keten zitten wij, u en ik.

En wij accepteren het ook. Ook wij accepteren het dat onze maatschappij zo werkt. Als we niet massaal gaan inzien dat onze maatschappij nu keihard onderuit gaat op werkelijk alle gebieden, dan is het over enkele jaren te laat.
Het moet anders.
Dat geldt van de naar verluidt altijd sacherijnige Aldi kassadames, die niet kunnen lachen, want dat is te duur, tot de uit de hoogte doende bankdirecteuren die denken dat ze god zijn. Het geldt van de ongehoord over het paard getilde Beursbox columnist die denkt dat hij alles weet, tot de Gooise Matras, alwaar soms al de derde generatie nu de spelletjes op TV en vooral hun portemonnee mogen vullen.
We spelen allemaal dat verkeerde spelletje mee en we wijzen allemaal naar een ander.

Iemand moet beginnen met het anders te doen.

Ik ben het zat! IK ga het anders doen. Maar ik kan het niet alleen. U moet het ook anders gaan doen!
Maar wat moet dan anders?

1. U moet het steeds laten weten als u het ergens niet mee eens bent! Stuur uw minister president een brief, stuur de directie van uw bank een brief, laat AH, IGLO en al die anderen maar weten dat u zwaar teleurgesteld in hen bent. Maar stem ook met uw voeten. Ga met uw geld naar elders.
2. Koop bijvoorbeeld weer ouderwets bij de lokale ondernemer. Men hem of haar zat u op school, op sport, ging u ooit stappen. Waarom uw geld aan een multinational geven die de zaak op alle fronten bedonderd en uiteindelijk nergens belasting over de omzet zal betalen?
3. Bemoei u positief met uw omgeving. Gooi de deur eens open en kijk eens rond. Sportverenigingen, belangengroepen, lokale politiek, maar ook landelijke onderwerpen verdienen uw tijd en aandacht. U KAN HET NIET aan politici overlaten. Hoeveel bewijs heeft u daar nog voor nodig?
4. Stuur dit artikel door! DURF je voet in het zand te zetten. Durf te stellen: IK BEN HET ZAT, IK BEN NU GENOEG BEDONDERD! Vanaf nu kan je niet meer om me heen. Bedonder je me, dan hoor je van me en ik ga je raken waar het je pijn doet, namelijk in je portemonnee.

Schrijf al die bedrijven aan die ons met paardenvlees bedonderd hebben en laat ze weten dat ze verantwoordelijk zijn. Het is HUN product, HUN winkel, HUN merk. Had u een rekening bij SNS, schrijf ze dan een brief met hoe u zich voelt. Had u aandelen of achtergestelde leningen, laat weten dat u zich bestolen voelt.
Schrijf dat het jouw geld is … en dat ze maar eens ernstig in overleg moeten met zichzelf en elkaar, want blijkbaar begrijpen ze niet dat jouw geld wel eens naar elders kan gaan.
We willen eerlijkheid. We willen een andere samenleving. Maar die andere samenleving krijgen we niet als we niet laten weten dat ze het nu helemaal zat zijn!

Rutte en Di Rupo, pak de handschoen op, of ga opzij en laat een ander die handschoen oppakken! Het moet anders! ik ben het gedonder zat!

Geschreven door Tom Lassing
bron: http://www.beursbox.nl/nieuws-beleggen/bedrog-en-fraude/genoeg-is-genoeg-ik-ben-het-zat.html

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: