Banken verbergen megafortuin wereldelite voor fiscus

De superrijke elite heeft met hulp van de grote banken een slordige 17 biljoen euro in het buitenland verstopt voor de fiscus. Dat is even veel als het bruto binnenlands product van de Verenigde Staten en Japan bij elkaar.

James Henry, expert op het gebied van belastingparadijzen, onthult dat de tegoeden zijn doorgesluisd naar onder meer Zwitserland en de Kaaimaneilanden.

Volgens Henry wordt bijna een derde van de tegoeden beheerd door de Zwitserse banken UBS en Credit Suisse en de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs. Hij baseert zich op cijfers van de Bank for International Settlements (BIS) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Onder meer blijkt dat er sinds de zeventiger jaren genoeg kapitaal uit de economieën van de ontwikkelingslanden is gevloeid om hun schuld aan de rest van de wereld ruimschoots te kunnen afbetalen.

Kleine groep

Sinds het begin van de negentiger jaren is zo’n 640 miljard euro uit de Russische economie verdwenen. Saoedi-Arabië heeft sinds de zeventiger jaren 252 miljard euro zien verdwijnen. Uit Nigeria is sinds dezelfde periode 250 miljard euro weggesluisd naar belastingparadijzen.

“Het probleem is dat de tegoeden van deze landen worden beheerd door een kleine groep rijke individuen terwijl het gewone volk opdraait voor de schuld in de vorm van bezuinigingen,” aldus het rapport van Henry.

De omvang van het fortuin dat buiten het bereik is van de fiscus is zo enorm dat het werkelijke verschil tussen arm en rijk mogelijk zwaar wordt onderschat. Volgens Henry is 8 biljoen euro in handen van slechts 92.000 mensen, oftewel 0,001 procent van de wereldbevolking.

“De ongelijkheid is vele malen groter dan blijkt uit de officiële cijfers,” zei John Christensen van belangenvereniging Tax Justice Network. “De gewone mens op straat heeft geen illusies meer over de oneerlijkheid van de situatie.”

Omzeilen

Landen over de hele wereld staan onder immense druk om hun begrotingstekort terug te dringen terwijl regeringen zich het niet kunnen veroorloven dat zo veel geld verdwijnt richting belastingparadijzen.

“Door iets te doen aan de mazen in de wet die multinationals en superrijken gebruiken om de belastingdienst te omzeilen kan het tekort worden weggewerkt. Dan kan de regering de economie stimuleren, in plaats dat het leven uit de 99 procent van de mensen wordt geperst die niet rijk genoeg zijn om geen belasting te hoeven betalen,” zei secretaris-generaal Brendan Barber van het Trades Union Congress in Groot-Brittannië.

De eigenaars van de tegoeden genereren ieder jaar bijna 155 miljard extra inkomsten, meer dan rijke landen elk jaar aan ontwikkelingshulp naar de derde wereld sturen.

Geheimhouding

Groepen als UK Uncut richten hun pijlen op enkele rijke individuen zoals eigenaar van de Britse multinational Topshop Sir Philip Green. Leiders van de G20 hebben er dikwijls op aangedrongen een einde te maken aan belastingparadijzen, maar veel landen weigeren nog altijd details vrij te geven over het vermogen van rijke klanten.

“Het bestaan van deze wereldwijde industrie en de belastingvrije status van de enorme sommen geld die worden geïnvesteerd door haar rijke cliënten, berusten op totale geheimhouding,” besloot Henry.

Bron: Guardian.co.uk

bron: http://www.niburu.nl/financieel/banken-verbergen-megafortuin-wereldelite-voor-fiscus.html

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: