Droogte resistente maïs

Kunt u het zich nog herinneren, vorig jaar tijdens de droogte in Amerika? Op het journaal berichten over een wonder maïs van Monsanto dat veel beter dan gewone maïs tegen de droogte kon. Het was een broodje aap. Journalisten hebben zich of laten beetnemen, of maakten deel uit van de publiciteitsstunt van Monsanto. Feit is dat deze maïs helemaal niet zo’n wondermiddel was. Monsanto heeft een kans gezien om prachtige reclame voor zichzelf te maken, maar het was vooral misleiding. Dat is iets waar het bedrijf Monsanto misschien nog wel het sterkst in is.

In Amerika kunnen boeren ondertussen vrijwel geen zaden meer verkrijgen waar Monsanto niet op één of andere manier een patent op heeft lopen. Zaden die veel duurder zijn dan zaden zonder zo’n patent.

De vraag is of deze zaden ook die hogere prijs waard zijn. De boeren zeggen anoniem heel iets anders dan wanneer ze met naam bekend zijn. De angst voor Monsanto is enorm. Als dat bedrijf je eruit pikt, dan ben je in feite al failliet. De Amerikaanse overheid weet dat ook en is in 2010 een anti-trust onderzoek begonnen. Het is overduidelijk dat er hier sprake is van een ongezonde marktdominantie door Monsanto. Tot grote verbazing van de insiders is dit onderzoek in alle stilte net voor de feestdagen eind 2012 gestaakt. Redenen werden er niet gegeven. Men heeft gewoon de dossiers gesloten. Monsanto heeft de Amerikaanse anti-trust autoriteit ook al in haar zak zitten. In feite is Monsanto nu zo dominant, dat ze te groot is om nog aan te pakken.

De boeren hebben ondertussen geen keuze meer. Het is of Monsanto’s zaden kopen, of Monsanto’s advocaten op bezoek krijgen. Zo werkt het bedrijf. Het is nog onbewezen, maar wat ze lijken te doen, is op een veld van een afvallige boer wat Monsanto zaden gooien en aan het einde van het seizoen laat Monsanto door ‘onafhankelijke’ maar door haar betaalde onderzoekers de oogst precies op dat stukje veld onderzoeken. Uiteraard komt daar dus een deel Monsanto zaad uit naar voren. Die boer gaat dan aangeklaagd worden voor heel zijn oogst. Rechters gaan er vrijwel altijd in mee omdat men gewoon aanneemt dat zo’n groot bedrijf de waarheid spreekt en een kleine boer de zaak beduveld.

Ondertussen is er al heel wat twijfel over de wetenschappelijkheid van heel wat onderzoeken naar de veiligheid van Monsanto’s producten. De wetenschappers leven van het geld dat Monsanto hen verstrekt. Is het niet zo dat wie betaalt, bepaald? Of gelooft u nog in het sprookje van de onafhankelijke wetenschapper die ondanks zijn onafhankelijkheid op wetenschappelijk gebied volkomen afhankelijk is van het geld van de promotor?

Geschreven door Tom Lassing.
bron: http://www.eerlijkvoedsel.com/artikelen/18-droogte-resistente-mais

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: