Hoeveel geld is er?

Misschien een gekke vraag, maar toch essentieel. Stel even dat iemand die in 1975 in coma geraakt is, nu door een medisch wonder weer gewekt kon worden. Deze persoon wordt weer wakker in het Europa van 2013.
We moeten deze persoon dan eerst even bijpraten over Europa, want er is nogal wat veranderd. De Frank en de Gulden hebben in de lage landen plaatsgemaakt voor de Euro.
Vervolgens moeten we deze persoon even voorbereiden voor we een winkel binnenstappen, want als deze begint om te rekenen gaat hij/zij van schrik een hartverlamming krijgen vanwege de prijzen. Toch zonde, ben je een medisch wonder, val je dood van schrik over wat inflatie met de prijzen heeft gedaan.
Die persoon zal serieus gaan vragen hoeveel geld er eigenlijk is. Immers zijn de prijzen ten opzichte van 1975 gigantisch gestegen. De man van zes miljoen was zo extreem dat ze er een serie over gemaakt hebben. Zes miljoen is tegenwoordig niet zo heel veel meer. Niemand daar het nu in zijn hoofd haalt om een serie met zo’n naam te lanceren.
Maar hoeveel geld is er dan?
In 1975 was de goudstandaard net los gelaten. Dat leek toen niet zo’n heel extreme zet te zijn. Immers was het gedaan om Frankrijk tegen te houden. Dat land leek het erom te doen om Amerika tot discipline te dwingen. Amerika was immers meer geld aan het drukken dan de goudstandaard toestond en Frankrijk wilde dat aan de kaak stellen door stelselmatig goud op te vragen.
Nu weten we dat Amerika uiteindelijk alle remmen los heeft gelaten.
Het antwoord op de vraag hoeveel geld er is kan beantwoord worden met ‘Zoveel als Centrale Bankiers bereid zijn te drukken.’
Daarbij wordt geld al lang niet meer fysiek gedrukt. Slecht hooguit 7% wordt officieel nu uitgegeven als echt geld, maar waarschijnlijk is dat percentage al lang weer achterhaald en is het nog veel lager. Ik schat zelf hooguit 3% maar het kan net zo goed 0,3% zijn. De geldcreatie is immers op hol geslagen. De rest van het geld wordt in computers ingetoetst en bestaat vanaf dat moment.
Zoveel als ze maar bereid zijn te drukken.
Daarin zit een groot gevaar. In het verleden waren Centrale Bankiers niet altijd bereid om meer te drukken. Deflatie bedreigde dan de economie. Regeringen konden onder druk gezet worden door te dreigen met het dichtdraaien van de geldkraan.
Andersom kan ook en dat zien we nu. Centrale Bankiers geven onbeperkt geld uit. Geld waarover het volk rente moet betalen.
Geld dat dus uit lucht gecreëerd wordt, maar waarop door bankiers rente ontvangen wordt.
Onbeperkte hoeveelheden geld waarop rente geheven wordt… Kunt u zich dat voorstellen?
Nu terug naar de vraag hoeveel geld er is?
Onbeperkt veel, maar we betalen er met z’n allen wel rente over.
Niet zo heel lang geleden deed de Centrale Bank van Zimbabwe hetzelfde.
Ik heb een biljet van 200 miljoen Zimbabwaanse dollars in de kast liggen. Letterlijk is het minder waard dan WC papier. 200 miljoen Zimbabwaanse Dollars was op een gegeven moment minder dan een duizendste cent waard. Miljarden had je nodig om nog iets van waarde in die munt te kunnen kopen.
Miljarden Zimbabwaanse Dollars, of buitenlandse valuta, goud of zilver.
De Centrale bankier van Zimbabwe vond en vindt dat hij een fantastisch stuk werk geleverd heeft.
De regering vroeg geld en hij verstrekte het zonder mankeren. Hij liet nooit verstek gaan. Wat Mugabe ook vroeg, hij kreeg het van de Centrale Bank.
Die Centrale Bankier van Zimbabwe moest overigens wel, want Mugabe had hem om het leven gebracht als hij niet mee had gewerkt. Deze man deed echter meer dan zijn plicht. Hij was er fier op dat hij altijd maar weer genoeg Zimbabwaanse Dollars kon produceren. Zelfs al betekende het een geldwaardevermindering van 50% in één dag.
Dát is wat de FED en de ECB nu ook doen. Geld creëren net zoveel als dat er maar door politici gevraagd wordt. Men is namelijk allemaal op dat niveau de mening toegedaan dat we ons nog altijd uit de problemen kunnen leven. Dat werkte immers de laatste 100 jaar.
Dat bijdrukken gaat ook goed, totdat ineens iedereen door heeft wat er hier gaande is.
In feite tot iedereen doorheeft dat geld niets meer waard is. De afgelopen 100 jaar leenden we ons uit de problemen door het nieuw geproduceerde geld productief in te zetten. De economie werd groter en sterker. Dat is wezenlijk anders met het heden. Nu gebruiken we dat nieuwe geld om oude budgetgaten te dichten. Het geld wordt pertinent niet productief ingezet en doet niets voor de economie. Een totaal andere situatie die om een totaal andere aanpak vraagt, maar de huidige mensen aan het roer hebben maar één kunstje geleerd en dat is het kunstje dat al 100 jaar werkte. Men is niet in staat zich los te rukken uit de geconditioneerde reacties.
Geld wordt verzonnen waar je bij staat en het dient nergens voor. Het maakt alleen maar dat er meer geld is. De economie groeit er niet van. Geld wordt dus minder waard. En dat beginnen steeds meer mensen in te zien.
In Amerika is de afgelopen weken serieus gesproken over een enkele munt van 1 triljoen Dollar.
Die ene munt zou een enorme verlichting van de schulden betekenen… tenminste, als de FED die dan zou willen schenken aan de Amerikaanse regering. Maar hoe kwam de FED aan 1 triljoen dollar?
Die zou ze moeten lenen. Maar wie zou aan de failliete FED 1 triljoen willen lenen? De Amerikaanse regering!
Ziet u hoe ziek dit systeem is? Dit belachelijke idee is in Amerika enkele weken lang serieus door toonaangevende economen, waaronder Paul Krugman, besproken. Alleen dat al is eng. Blijkbaar waren er genoeg mensen die dit serieus wilden nemen. Hoe intelligent deze economen ook zijn, ze blijken niet in staat om out of the box te denken. Ze doen nu slechts wat de laatste 100 jaar steeds werkte.
Bedenk u, u werkt heel hard voor hooguit een paar duizend Euro per maand. Maar wat zijn die paar duizend Euro waard? Het is geld dat door Centrale Bankiers verzonnen wordt! Waarom laat u zich uitkeren in verzonnen geld? Monopolie geld.
In Zimbabwe vonden de werknemers op een gegeven moment dat ze liever Amerikaanse Dollars of goud hadden. De eersten die dat hardop riepen gingen de gevangenis in of werden simpelweg en zonder verdere plichtplegingen omgebracht. Ze waren een gevaar voor de zittende elite. Hún geld niet meer accepteren, stond gelijk een HUN niet meer accepteren. Daar stond de doodstraf zonder proces op.
Pas toen hoge ambtenaren en het leger gingen eisen om betaald te worden in Amerikaanse Dollars, toen werd het mogelijk. Immers zou Mugabe zonder de steun van zijn leger en de de top van de ambtenaren zijn macht kwijtgeraakt zijn.
De economie van Zimbabwe is ondertussen naar de knoppen. Van onderuit proberen mensen weer hun bestaan op te bouwen. De meeste mensen zijn straatarm. Mugabe is schatrijk. De belangrijkste legerofficieren en ambtenaren zijn schatrijk. Ze geven de mensen onder hen net genoeg om ze in de machtsbasis te houden. Het leger is Mugabe trouw, want zonder hem zouden ze, denken ze, honger lijden.
Zo gaat het zo ook in het Westen. Nu is het nog onkunde en domheid. Dat slaat straks om in vals spel omdat men bang is voor de eigen positie.
De omwenteling naar een beter geldsysteem komt niet van boven. Dat gebeurd nooit via die weg. De omwenteling komt van onder omdat mensen de officiële munt op een gegeven moment niet meer accepteren. Dat proces is nu, op dit moment, gaan de in Argentinië. Wilt u dus recente voorbeelden, ze zijn er!
De omwenteling komt van onder omdat ze het niet langer pikken betaald te worden in een munt waar ze niets meer mee hebben.

Geschreven door Tom Lassing

bron: http://www.beursbox.nl/nieuws-beleggen/goud/hoeveel-geld-is-er.html

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: