China legt massale voorraden aan

China legt massale voorraden aan (rijst, ijzererts, edelmetalen en poedermelk)

Als er ooit een signaal is, dat er iets mis aan het gaan is, kan het dit zeker zijn. Agrarische experts van de Verenigde Naties zijn verbaasd, omdat blijkt dat China 2,6 miljoen ton rijst heeft ingevoerd in 2012, wat meer dan een verviervoudiging is van de 575.000 ton die in 2011 geïmporteerd werd.

De verwarring komt voort uit het feit dat er geen duidelijke reden is voor de sterk toegenomen invoer, want er was geen tekort aan rijst in China. Men denkt dat de importeurs profiteren van lage internationale prijzen, maar dat betekent dat de enorme lokale productie van rijst worden opgeslagen. Waarom zou China plotseling miljoenen tonnen rijst zonder aanwijsbare reden opslaan?
Misschien hout het in verband met de agressieve militaire opbouw van het land en de oorlogsvoorbereidingen in de Stille Oceaan en in Centraal-Azië. Als de invoer van rijst jaar-op-jaar 400% stijgt niet voldoende is om u te overtuigen dat de Chinezen zich voorbereiden op een belangrijke gebeurtenis in de nabije toekomst, dan kan het volgende uw mening wijzigen. Twee grote babyvoeding-distributeurs in Australië hebben meegedeeld dat zij niet in staat zijn om te voldoen aan de vraag naar poedermelk-producten. Supermarkten in het hele land hebben tekorten aan de essentiële babyvoeding als gevolg van de bulk export naar China.

Een stijging van de verkoop van een van de meest populaire merken van zuigelingenvoeding in Australië heeft tot een ongewone beeld geleid: lege schappen in de baby-afdeling en zelfs rantsoenering van babyvoeding in een aantal toonaangevende winkels.
We zouden geneigd zijn te geloven dat de Chinezen paniek-aankopen van babyvoeding aan het doen waren vanwege het melk schandaal aldaar. Het probleem is dat het vier jaar geleden gebeurde. Moeten we geloven dat de Chinezen nog maar pas realiseren dat hun babyvoeding besmet kan zijn?

Boven op de schijnbare opbouw van voedselvoorraden, verwisselen de Chinezen een hun Amerikaanse dollars voor fysieke goederen. Feit is dat in alleen al in de maand december 2012, de Chinese import en opslag van goud groter is dan het volledige goudvoorraad die opgeslagen ligt in de kluizen van de Europese Centrale Bank (hadden we al vermeld dat ze dit deden in een enkele maand?).

Hun edelmetaalvoorraden zijn zo snel gegroeid in de afgelopen jaren dat de officiële voorraad een raadsel blijft voor westerse regeringen. Het gerucht gaat dat de Volksrepubliek nu misschien wel de op een na grootste goud bezittende natie ter wereld is, na de Verenigde Staten.

We zullen het niet met zekerheid weten, tenzij de officiële bekendmaking die zal komen wanneer China er klaar voor is en geen moment eerder, maar aan de huidige tempo van accumulatie, die in de buurt van 1.000 ton per jaar ligt, is het zeker niet onmogelijk dat China nu de op een na grootste goudvoorraad ter wereld, met meer dan Duitslands 3.395 ton.
Maar de Chinezen kopen niet alleen edelmetalen. Ze verwerven ook snel industriële metalen.

De spotprijs van ijzererts is tot een bijna 15-maandelijkse top op 153,90 dollar per ton gestegen. De koersrally, die in december 2012 begon, is voornamelijk te wijten aan heropbouw van de voorraden nu de Aziatische reus zijn economie aanzwengeld, wat de vraag naar staal kan stimuleren.

De officiële verklaring, dat China voorraden aanlegt in afwachting van een economisch herstel, is heel grappig aangezien 8 maanden geleden Reuters meldde dat China een overaanbod had, zelfs in die mate dat hun opslagfaciliteiten te klein zijn om alle voorraden op te slaan! Wanneer de ijzererts-magazijnen zo vol zijn dat de werknemers nieuwe voorraden graanschuren stockeren en het koper in parkeergarages, weet je dat de wereldeconomie in de problemen zou kunnen zitten.

In Qingdao Port, de thuisbasis van een van de grootste China’s ijzerertsterminals, liggen honderden reusachtige terpen van ijzererts over te lopen. Verder naar het zuiden, zijn sommige douane-entrepots in Shanghai tot en met de parkeerterreinen volgestouwd met koper – een ander ongewoon verschijnsel dat goed is voor de wereldwijde metaalprijzen en vragen oproept op over het vermogen van China om de economische groei te ondersteunen als de rest van de wereld wankelt.

Waarom zou China nog meer ijzerertsvoorraden aanleggen (en de koers de hoogte injagen) als zij nog grote hoeveelheden overtollige voorraad van het vorige jaar liggen hebben? Iets zegt ons dat dit niets heeft te maken met een economisch herstel, of zelfs populaire-mainstream-economische-theorie. Waarom heeft China vier keer meer rijst nodig heeft dan het jaar voordien? Waarom meer ijzer kopen als je al met een groot overschot kampt? Waarom goud kopen wanneer, zoals Federal Reserve voorzitter Ben Bernanke al doet vermoeden, het geen echt geld is? Waarom enorme steden bouwen voor een miljoen of meer mensen, en ze dan leeg laten staan?

Hier klopt iets niet. Niets van dit alles slaat ergens op. Tenzij de Chinezen meer weten dan wij.

Is het mogelijk, in een wereld waar honderden miljarden dollars verschuldigd zijn, waar de Verenigde Staten indirect zeggenschap heeft over de meeste van de wereldreserves aan olie en waar supermachten tienduizenden kernwapens hebben gebouwd en honderden miljarden uitgegeven aan oorlogswapens (echte, niet die vervelende semi-automatische geweren), dat de Chinesen verwachten dat er in de nabije toekomst iets zal veranderen? De Chinezen kopen fysieke activa – en niet alleen papieren beloften voor levering van deze activa – maar de werkelijke fysieke grondstoffen. En ze slaan die voorraden op in het eigen thuisland.

Misschien zijn ze tot de conclusie gekomen dat de Amerikaanse en Europese schuldencrisis verloren is en dat het slechts een kwestie van tijd is voordat de financiële, economische en monetaire systemen van het Westen ten onder gaan aan complete ineenstorting. In het beste geval geeft het aan dat in de Volksrepubliek China verwacht wordt dat de waarde van de valuta’s (ze hebben miljarden in Westerse valuta reserves) minder waard zullen worden ten opzichte van fysieke grondstoffen. Voor de grote slachting kopen ze al wat niet te heet of te zwaar is op om zoveel als mogelijk van hun valuta af te geraken.

In het ergste zou het heel goed kunnen dat zij klaar staan voor wat geopolitieke analist Joel Skousen waarschuwde in zijn documentaire Strategische Relocation een alliantie met de Russen tegen de Verenigde Staten in grote oorlog.

Moeten wij hetzelfde doen als de Chinezen?

Gepubliceerd door Luc lcdnlf

bron: http://forum.beursbox.nl/2013/01/14/china-legt-massale-voorraden-aan-rijst-ijzererts-edelmetalen-en-poedermelk-deel-1/ & http://forum.beursbox.nl/2013/01/15/china-legt-massale-voorraden-aan-rijst-ijzererts-edelmetalen-en-poedermelk-deel-2/

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: