De tweede agrarische revolutie

In de eerste agrarische revolutie werden mest en door dieren getrokken machines verruild voor kunstmest en met fossiele brandstof aangedreven tractoren.
Het was met recht een revolutie.
Door het gebruik van kunstmest werden voorheen niet productieve gronden ineens toch interessant. Ondertussen konden tractoren veel grotere stukken land omploegen. Er was minder werkvolk nodig en dat stimuleerde de groei van de steden omdat tegelijkertijd ook de industriële revolutie plaatsvond.
We zijn nu ruim 200 jaar verder en terugkijkend kunnen we constateren dat de agrarische revolutie ons compleet los van het land heeft gemaakt. Zelfs de boeren zelf hebben vaak nog amper een intieme band met hun land. Ze ploegen en zaaien in de lente en oogsten en mesten in de herfst. De rest van de tijd hoeft de agrariër die nog op het volle land actief is weinig te doen aan het land. Vaak hebben ze er dan ook een andere baan bij, of verdienen ze bij door ook andere activiteiten op de boerderij te realiseren. Ik was laatst net onder Delfzijl waar heel wat boeren een eigen windmolen hebben, maar waarbij ze ook anderen windmolens op hun land laten plaatsen. Door de erfpacht een leuk extra inkomen voor de boer.
Ondertussen is het werk aan de planten op het land niet meer dan soms wat water geven en wat extra gif er op. Immers is het nadeel van de monocultuur dat plagen zich sneller voordoen en dat het land sneller verdroogt als de zomer iets warmer dan verwacht wordt.
We hebben de connectie met het land verloren.
De gronden zijn nu een soort agrarische legbatterij geworden.
We halen en halen, en brengen niets terug. De planten groeien nog slechts op de kunstmest want de grond is verder compleet leeg. Er leven ook geen beestjes meer in de grond. Geen insecten maar ook geen groter beestenspul. Er leven nu dan ook meer konijnen in de bebouwde kom dan erbuiten. Immers buiten de bebouwde kom gaan ze dood aan gif en jagers. Binnen de bebouwde kom gaan konijnen nog slechts dood aan ziektes omdat er te veel konijnen komen.
Hoe lang kunnen we nog verder gaan om de grond zo leeg te roven?

Ik vrees dat we redelijk aan het eindpunt zijn aangekomen.

Zodra energie duurder gaat worden zullen we gaan zien dat boeren het op gaan geven. De huidige methode van boeren vergt namelijk enorme hoeveelheden fossiele energie.
Enorme tractoren zijn allesbehalve zuinig met benzine of diesel. Verder moet de kunstmest gemaakt worden, hetgeen ook een energievretend proces is. Gif wordt ook gemaakt van fossiele basisstoffen en kost ook veel brandstof. Het vervoer vanuit enkele wereldwijd werkende fabrieken is ook energie vretend.
Stel dat energie fors duurder wordt, dan zullen veel boeren niet door kunnen gaan op de huidige weg.
De vraag is of ze nog wel de kennis hebben om over te stappen op een enorme methode.
Bijvoorbeeld door over te stappen op biologisch boeren en het openen van een boerderijwinkel.
Enkele boeren hebben dat al gedaan en hun bedrijven lopen over het algemeen heel goed en steeds beter.
Het vergt echter veel meer kennis van de boer en ook veel meer menselijke inspanning. Wil je als boer twintig man in dienst hebben, net zoals dat vroeger het geval was?
Als boer heb je weinig keuze. Je gaat of door op de huidige weg en dan weet je dat het eindig is. Je land wordt steeds schraler en je bent met handen en voeten gebonden aan chemische multinationals die zowel de zaad als gif als kunstmesthandel in handen hebben.
Of je moet je bedrijf omgooien en bijna ouderwets boer worden, met een arbeidsintensieve teelt van lokale groenten waarbij je deze ook lokaal probeert af te zetten.
Er zijn al mooie voorbeelden van.
Zo is er bij ons in de omgeving de http://boerderijdekraanvogel.nl .
Ik vrees dat niet veel boeren de kennis en de visie hebben om het roer zo drastisch om te gooien.
Er zijn verschillende redenen om toch te hopen dat ze het doen. Onze gezondheid is één van die redenen. Immers zijn producten van de biologische boerderij heel wat gezonder dan de producten die over het algemeen in de supermarkt liggen. Het wordt tijd dat consumenten daar ook weer bewust voor gaan kiezen en via die weg de 2e agrarische revolutie gaan ontketenen.

Geschreven door Tom Lassing.
bron: http://www.eerlijkvoedsel.com/artikelen/13-de-tweede-agrarische-revolutie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: