Olympische Spelen London 2012

De Olympische Spelen meemaken was leuk. Wij, mijn vader en ik, zijn bij de ochtend-sessie atletiek geweest op zaterdag 4 augustus.

De Engelsen zijn hartstikke vriendelijk. Als je een beetje vragend kijkt, omdat je de juiste openbaar vervoer-aansluiting zoekt, dan schieten ze je aan om je te helpen je weg te vinden. Het is niet alleen personeel/vrijwilligers die zo zijn, maar ook andere mensen die behulpzaam zijn.

Er waren zoveel mensen op de been (Politie, leger, personeel, vrijwilligers) die op een dag tienduizenden mensen (totaal 150.00 tot 200.000 of nog meer?) begeleiden en gevraagd en ongevraagd van informatie voorzien. En ze hebben allemaal een goed humeur.

Het openbaar vervoer is heel goed georganiseerd. Het is niet nodig om rekening te houden met aansluitende bussen/treinen/metro’s. Na 5 tot 15 minuten komt de volgende alweer. En voor de olymische spelen zijn er nog meer bussen  en metro’s ingezet. Na enkele minuten staat dan de volgende alweer klaar.

De toegangs-beveiliging voor het olympisch park was zoals het gaat bij een vliegveld. Dus met een rontgen-apparaat e.d.. Er stonden echter zo ontzettend veel van dat soort apparaten dat het allemaal supersnel ging. Geen wachttijd. De meneer die mij controleerde grapte door zich te verontschuldigen voor de lange wachttijden.

Het olympisch park is gigantisch groot. Het atletiek-stadion is imposant. Een grote verscheidenheid aan eten verkrijgbaar. Dus niet alleen vette hap (MacDonalds, 1 van de sponsors, had 2 hele grote gebouwen staan), maar ook tapa’s heb ik bijvoorbeeld gezien. Voldoende picknick-tafels en andere soorten zitjes zijn aanwezig.

Publiek staat netjes in de rij voor bijvoorbeeld het eten, of een winkel. Er stond een rij van minstens 150 a 200 meter voor de olympische megastore. Geen hekken daarvoor nodig, zoals we in Nederland gewend zijn. Die rij gaat wel redelijk snel, maar wij vonden dat te lang duren. We waren ervoor al in een andere olympische winkel geweest, waar een minder lange rij stond. Bij het eten stonden ook redelijke lange rijen, maar toch ging het allemaal vrij vlot.

Met wat ik heb gezien, denk ik niet dat Nederland in staat is om ruim 2 weken lang zo’n groot evenement te hosten. Budgettering kunnen we in theorie wel, maar de praktijk is altijd anders. De NS en Prorail kunnen het niet aan en wij Nederlanders hebben niet de mentaliteit om zo’n groot evenement zo soepel te laten verlopen. Ik verwacht niet dat dat in 2028 anders zal zijn.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: