Voedsel vernietiging

Een wereldwijd probleem is voeding

Onlangs las ik in het Dichterbij-magazine van de Rabobank een artikel over voedselverspilling. In een kaderstukje stond hoe het er op de groenteveiling aan toegaat: als de vooraf afgesproken minimumprijs niet wordt gehaald, dan laat de boer zijn producten (verse, eetbare groenten dus) gewoon vernietigen! Of in het beste geval wordt het verwerkt tot varkensvoer.

Ik ging toen even googlen op voedselverspilling en las toen al snel dat een derde tot de helft van onze voeding wordt verspild. Het meeste daarvan zelfs nog voor het ooit bij ons op tafel komt. Het begint al op het veld, waar de boer vaak grote hoeveelheden van zijn oogst moet achterlaten. Bijvoorbeeld omdat hij weet dat een aardappel te groot, te klein of niet mooi genoeg is voor de eindgebruiker.

Op de veiling wordt voedsel vernietigd, omdat de gewenste prijs niet wordt gehaald. En in de documentaire Taste The Waste (verkorte versie) zie je onder andere hoe een hele containerlading sinaasappelen blijft staan, omdat enkele sinaasappelen er op dat moment al eetrijp uitzien. Gebeurt bijna dagelijks, vertelt een medewerker van de veiling.

Vervolgens is het de beurt aan supermarkten, bakkers, etc. Naar eigen zeggen moeten zij een groot aanbod hebben om de klant tevreden te houden. Er moet dus veel meer worden aangeboden dan er wordt verkocht. Lege winkelvakken, dat staat voor armoede. Bovendien zoekt de klant altijd achterin het rek naar het product met de hoogste houdbaarheidsdatum. Het gevolg is dat veel producten die nog perfect houdbaar zijn, worden weggegooid. De cijfers die Taste The Waste aanhaalt, zijn om te duizelen.

En dan is er tot slot nog de consument. Die koopt meer voedingswaren dan hij nodig heeft, om zeker te zijn dat er voldoende in huis is. Of gewoon voor het geval dat. Of omdat hij achteraf thuis wilt kunnen beslissen wat hij de komende dagen gaat eten. Of omdat die aanbieding zo interessant is, maar ja, dan moet je er wel drie stuks van kopen.

Wat ons aan het eind van de week niet meer bevalt, verdwijnt in de prullenbak. Of in de gft-bak, om ons geweten een beetje te sussen. Want we verspillen het dan wel, maar het kan gelukkig nog verwerkt worden tot compost. Gemiddeld gooit een gezin per jaar 150 kg voedsel weg.

Ook dit maakt voor mij deel uit van het principe van eerlijk voedsel. Want ondertussen lijden bijna een miljard mensen op deze planeet honger. Ook hier bij ons moeten steeds meer gezinnen aankloppen bij de voedselbank. Die voedselbanken vragen de consument om steun, terwijl op de veiling dagelijks voedsel wordt vernietigd dat nog vers en perfect eetbaar is. Groenten en fruit worden ingevoerd uit verre landen waar mensen zich die voedingswaren niet kunnen veroorloven. Deze voeding reist duizenden kilometers, om hier bij ons te worden vernietigd of verspild.

Op sites als Etenisomopteeten.nl en Voedselverspilling.com lees je meer over voedselverspilling en wat je er als consument aan kan doen.

Het valt trouwens op dat deze laatste twee info-sites vooral focussen op de rol van de consument. Bang dat de burger boos wordt als hij het bredere plaatje ziet en de harde cijfers onder ogen krijgt? Nee, ze moeten natuurlijk wel braaf en rustig blijven, die burgers.

Geschreven door Bart Schroeven.
bron: www.eerlijkvoedsel.com/artikelen/12-een-wereldwijd-probleem-is-voeding

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: