Renminbi vervangt sinds kort de dollar als reserve munt

Het is geen geheim dat China de dollar aan het vervangen is door zijn eigen munt in meer en meer bilaterale handel. Het is duidelijk dat de renminbi binnenkort (minstens) een zelfde status als de dollar zal hebben als de wereldwijde ‘reservemunt “. Maar wat zelden of nooit in de mainstream media wordt besproken, zijn de enorme economische gevolgen van een wereld die plotseling overspoeld raakt met een enorme vloedgolf van overtollige dollars.

Meestal weerspiegelt de economie een van de fundamentele principes van de fysica: voor elke actie is er een gelijke en tegenovergestelde reactie. Als boeren een massa aan tarwe produceren waardoor het aanbod stijgt, dan daalt de prijs. Maar als (om wat voor reden) de vraag naar tarwe plotseling instortte, dan zou de prijs ook dalen – als zowel het aanbod stijgt als de vraag daalt, resulteert dat in hetzelfde gevolg: een overschot aan voedsel. En het gevolg van overaanbod is altijd een koersdaling.

Deze economische “fysica” is op een zelfde wijze van toepassing in de wereld van valuta … op de lange duur. Maar nergens is de manipulatie flagranter dan in de wereld van de forex markten. Sterker nog, veel landen hebben openlijk verklaard dat ze allemaal bezig zijn met valuta-manipulatie : “concurrerende devaluaties”, heet dat met een eufemistische terminologie.

Voor nieuwe lezers, laat me snel het (bij gebrek aan een beter woord) “principe” achter de competitieve devaluatie samenvatten. Door middel van het vernietigen van de waarde van de eigen valuta, worden de lonen van de werknemers (in echte dollars) voortdurend naar nul gedreven, en zal dit een land dus (vermoedelijk) in staat stellen goedkoper meer goederen dan haar handelspartners exporteren.

De misplaatste grap is dat als alle naties van de waarde van hun valuta’s (en het loon van hun werknemers) gelijktijdig vernietigen, geen enkele natie een “voordeel” krijgt, maar de lonen van de werknemers nutteloos vernietigd worden. Daardoor onstaat het paradigma dat, als alle valuta’s tegelijktijdig in waarde dalen, alleen de snelheid van achteruitgang van de waarde-vernietiging varieert.

Dat is de reden dat als een berichtgever op om het even welk ogeblik verwijst naar een munt als “stijgende in waarde”, het een impliciete erkenning is, dat de persoon geen begrip van de wereldwijde economie heeft. Als twee mensen op hetzelfde moment van het dak van een 100-verdiepingen tellend gebouw springen, en (terwijl zij op de weg naar beneden zijn) een individu op de schouders van de ander klimt, die persoon niet is “verrezen”, hij zal alleen maar een milliseconde later op de stoep uit elkaar spatten.

De vernietiging van de waarde van onze papiren valuta wordt veroorzaakt door onze moreel / intellectueel bankroete centrale banken die de wereld overspoelen met (ongedekt) papier. Met andere woorden, wordt de gehele wereldeconomie verdronken in een oceaan van papieren valuta. Het is dus niet verwonderlijk dat deze zelfde centrale banken nu hun eigen papier voor goud inruilen aan de hoogste mogelijke snelheid.

Het is in die context dat er een geleidelijke verschuiving plaats vindt van de Amerikaanse dollar als (huidige) reservemunt naar de renminbi. Een aantal getallen moeten dat verduidelijken. Een recent artikel in China Daily merkt op dat de renminbi al de reserve munt is voor een groot deel van Azië.

Er is een “renminbi blok” gevormd in Oost-Azië, met landen uit die regio die de Amerikaanse dollar verlaten en hun munt aan de Chinese yuan vastpinnen…

Nu al volgen zeven van de tien economieën uit die regio – waaronder Zuid-Korea, Indonesië, Maleisië, Singapore en Thailand – de renminbi nauwgezetter dan de Amerikaanse dollar …

Volgens het laatste rapport van de Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication, of SWIFT, was de handel in renminbi goed voor 10 procent van de totale buitenlandse handel van China in juli. Dat was twee jaar geleden nog nul procent.

Van 1 juli tot 31 augustus, stegen de wereldwijde betalingen in renminbi 15,6 procent, volgens Swift, terwijl betalingen in andere valuta’s met gemiddeld 0,9 procent gedaald waren …

We zien drie voor de hand liggende gegevens in het citaat hierboven:

1) De overgang van de dollar naar de renminbi is nu snel aan het gebeuren.

2) De vraag naar de Amerikaanse dollar daalt als een direct gevolg van deze verschuiving.

3) Zelfs de Chinese media proberen de ineenstorting van de dollar te verdoezelen.

Merk op hoe de artikel spreekt over de vraag naar “andere” (westerse) valuta’s die daalde met ” gemiddeld 0,9 procent.” Dit is lachwekkend is. Het zijn geen (Britse) ponden die worden gedumpt in het voordeel van renminbi. Het zijn geen euro’s die worden gedumpt. Het zijn dollars. Maar om de omvang van de ineenstorting van de vraag naar de dollar te verbergen, zien we de propaganda machine de daling “middelen” met andere valuta’s.

Onder verwijzing naar de onvermijdelijke wetten van vraag en aanbod (en de fysica); aangezien de vraag naar de renminbi enkel en alleen als een voertuig voor de internationale handel stijgt, dan moet de waarde (ten opzichte van andere valuta’s) ook stijgen als gevolg van deze opwaartse verschuiving in de vraag . Even onvermijdelijk, aangezien dollar-houders van de dollar afzien ten voordele van de renminbi, onstaat een nog grotere mondiale overvloed van dollars en moet deze laatste in waarde dalen ten opzichte van andere valuta’s.

Met deze economische trend die in steen is uitgehouwen, kunnen Amerikanen er op vertrouwen dat de Federal Reserve – de wettelijke “behoeders” van de Amerikaanse dollar – zo verstandig is het wereldwijde aanbod van dollars te beperken, om de complete / uiteindelijke ineenstorting van de dollar zolang mogelijk uit te stellen. Juist?

Mis. Zoals onderlegde lezers al weten, kondigde de Federal Reserve onlangs een gratuite, “zonder einde”, extra geld-programma voor het drukken van circa $ 500 miljard / jaar. Deze massale infusie van nog meer dollars in de wereldeconomie is bedoeld voor het opkopen van de ergste financiële afval op de balansen van het Wall Street misdaadsyndicaat.

Denk aan de Amerikaanse dollar zoals aan de Titanic. In plaats van de Titanic te proberen op te lappen toen het begon te zinken naar de bodem van de oceaan, hebben we een Federal Reserve die meer gaten in de romp dynamieteert.

Lezers moeten de drie trends volledig begrijpen, die alle drie snel / gelijktijdig de waarde van de Amerikaanse dollar vernietigen:

a) exponentieel toenemende Amerikaanse tekorten eisen dat exponentieel groter wordende hoeveelheden geld moeten geprint worden. Dit alleen moet leiden tot hyperinflatie, de enige vraag is wanneer.

b) De overgang van de dollar naar de renminbi moeten (vroeger of later) resulteren in een paniek-vlucht uit de dollar – en ook uit de VS met als gevolg hyperinflatie.

c) Het gratis geld drukken van de Federal Reserve dient om het Wall Street misdaadsyndicaat nu meer dan 1000 miljard dollar per jaar in 0% “leningen” en eenvoudige hand-outs te verstrekken.

Van de drie trends is “b” de enige die niet geheel vanzelfsprekend is. De verschuiving van de dollar naar de renminbi moet een stormloop worden, juist vanwege de eerder beschreven economische parameters.

De VS en (bijna) alle economieën van het Westen sterven. Permanente near-zero rente, en de suïcidale waanzin van “concurrerende devaluaties” verkondigen dit aan de wereld. Gigantische, onhoudbare tekorten zorgen er nu voor dat schuld-defaults slechts een formaliteit zijn voor bijna alle Westerse landen. Dus in een wereld van verschrompelende Westerse (papieren) valuta’s moet het papier sneller instorten.

Dit, op zijn beurt, moet leiden tot een van de meest elementaire vormen van menselijk gedrag op de markten: de wens te vluchten uit de in waarde afnemen activa (West-papier valuta’s), naar wat stijgt in waarde (in relatieve termen): de renminbi . Aangezien dit kudde-gedrag gestaag groeit, is een stormloop onvermijdelijk.

De wereldeconomie telegrafeert nu een boodschap waar best aandacht aan besteed wordt. Zal de laatste dollar-bezitter het licht uit doen en de deur achter zich sluiten…?

Gepubliceerd door Luc lcdnlf.
Post courtesy of Jeff Nielson at Bullion Bulls Canada.

bron: http://forum.beursbox.nl/2012/11/11/renminbi-vervangt-de-dollar-als-reserve-munt/
originele bron: http://www.thestreet.com/story/11757071/1/renminbi-relentlessly-replacing-dollar-as-reserve-currency.html

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: