Jim Rogers verwacht grote problemen tegen 2014

Het is altijd leuk zich bezig te houden met voorspellingen. Voorwaarde is wel dat het het ver genoeg in de tijd zoekt, zodat tegen dat het zo ver is, niemand nog aan deze voorspellingen denkt. Kan je lekker mis zitten. Dat is wat ik vandaag ook ga doen.

Jim Rogers waarschuwt dat er grote inflatieproblemen zullen ontstaan, omwille van de gigantische schuldcreatie.

Dat ene zinnetje vat alles samen. Als de centrale banken de overheidsschulden opkopen, gebeurt dat met vers verzonnen geld. Ze brengen nieuw geld in de economie. Nu worden er allerlei grote theorieën verkondigt dat dit geld niet tot bij de mensen geraakt die het echt nodig hebben om de economie te doen draaien, maar bij de banken blijft hangen.

Ik maak er gemakshalve een grapje rond. Het geld geraakt niet bij de echte economie, maar blijft bij de banken hangen. Hoewel onjuist, maakt dit uitgangspunt het gevaar veel begrijpelijker. Want de banken hebben de laatste jaren de echte economie wel erg veel pijn gedaan met hun desastreus beleid. Juister is natuurlijk dat er geen echte economie, los van de banken bestaat. Deze instellingen maken integraal deel uit van de economie.

Dat vers verzonnen geld zit dus in de economie. Vroeg of laat zal het zijn werk doen. De prijzen van alles en nog wat de hoogte in jagen. Dat is enkel nog een kwestie van tijd. En het zal voelbaar zijn.

Als tien mensen elke 1 munt hebben en er zijn 10 eenheden van één product voorhanden, dan zou op de duur dat product 1 munt kosten. 10 munten jagen op 10 eenheden van dat ene product. Als plots iemand er in slaagt 10 extra munten te maken, dan zijn er uiteindelijk 20 munten voor 10 eenheden van dat product. Dan jagen 20 munten op 10 eenheden. Vroeg of laat is de prijs van elke eenheid gestegen naar 2. De maker van de 10 extra munten haalt zijn voordeel ten nadele van alle andere bezitters van munten. Want tegen dat de prijsstijging een feit is, slaagde hij er in aan de oorspronkelijke prijs te kopen.

Dit vat het hele verhaal samen. De centrale banken slagen er in extra munten te maken en geven die aan de banken. De banken kopen aan de huidige prijzen. Wat later stijgen de prijzen, maar de meeste mensen hebben geen extra munteenheden om die prijsstijgingen te compenseren. Dat is ook de reden waarom gans Europa wenst dat België de automatische koppeling van de lonen aan de prijsindex afschaft. Dan gaat het gemakkelijker om de inflatie op de massa af te wentelen.

Voor één keertje is de Partie Socialist, de Franstalige Socialisten, mijn bondgenoot. Zij verzetten zich met alle macht tegen deze afschaffing.

gepubliceerd door Luc lcdnlf.
bron: http://forum.beursbox.nl/2012/10/17/jim-rogers-verwacht-grote-problemen-tegen-2014/

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: