Hoe werkt geld uitlenen bij banken?

Wessel Aslander vroeg zich in een column van vorige week af waar banken mee bezig zijn. Het tot in het kleinste detail nakijken en controleren van kleine leningen en het zonder blikken of blozen verstrekken van enorme leningen aan ondernemers die er vervolgens mee vandoor gaan, fraude plegen of failliet gaan.
Hoe kunnen banken zo stom zijn?
– Nu, ik heb er al vaker over geschreven, het is slechts een hormonen kwestie.
Als u en ik een (hypotheek)lening bij de bank willen, dan komen we met onze aanvraag onderaan de banken bavianenheuvel aan. De bankbediende die ons komt helpen moet een trapje hoger een baviaan met een iets grotere rode kont in een maatpak vragen om toestemming. Die moet vervolgens ook weer naar een bankbaviaan met een nog grotere rode kont in een nog mooier maatpak, totdat ergens hoger op de bavianenheuvel van de bank er een sub-alpha bankbaviaan zit die een handtekening durft te zetten omdat hij zeker van is dat alle risico’s uitgesloten zijn en hij geen reprimande van het alpha mannetje boven hem krijgt.
Zo werkt dat bij de bank voor ons als we enkele tonnen komen lenen.
Bent u echter een ondernemer die voor enkele honderden miljoenen komt, dan komt u aan de top van de bavianenheuvel aan. Met groot bravour wordt u door de Alpha bankbaviaan als klant binnengehengeld. Wee degene die tegen dit Alpha bankmannetje durft te zeggen dat deze lening wel eens een stom idee kan zijn.  De sukkel die dat doet, kan op een andere bavianenheuvel een baan gaan zoeken.
De topbaviaan binnen de bank krijgt zijn bonus en na enkele jaren gaat de lening verloren… Het was achteraf toch niet zo’n goed idee en controles vonden er op die grote lening niet plaats… En niemand die begrijpt hoe dat nu eigenlijk kon gebeuren. We hebben toch controle mechanismes op onze bankbavianenheuvel?
Het is allemaal vreselijk eenvoudig. Je hoeft maar naar de eenvoudigste natuurlijke processen in het oerwoud te kijken om te zien hoe het bij die zo ontwikkelde banken fout kan lopen.

Geschreven door Tom Lassing.
bron: http://www.beursbox.nl/nieuws-beleggen/laatste-nieuws/hoe-werkt-geld-uitlenen-bij-banken.html

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: