Al eens van TARGET2 gehoord? 1

Als u er nog nooit van gehoord hebt, dan is het daarvoor nu de hoogste tijd. Je hoort er nooit een politicus over spreken, maar het speelt een bepalende rol in de eurocrisis. TARGET2 is een soort betalingssysteem tussen banken uit EU-landen.

Als Spanjaarden massaal hun geld overboeken naar Nederlandse bankrekeningen, dan leent de DNB hetzelfde bedrag (via de ECB en de BdE) terug uit aan die Spaanse banken.

En zo komt het dat DNB per eind 2011 een totale vordering van maar liefst €150 miljard heeft. Op Zuid-Europese centrale banken. Zie onderstaande grafiek die ik van de DNB website plukte.

De kapitaalvlucht uit zuiderse landen gaat in 2012 uiteraard in volle hevigheid door. Inmiddels is de DNB-vordering dan ook opgelopen tot ongeveer €200 miljard.

Het is heel simpel
Ik kan u hier de hele logica geven van wat allemaal zal gebeuren, maar ik ga dat niet doen. Want het is heel simpel. Zodra Griekenland de euro verlaat, zullen Portugal, Italië en Spanje volgen. En heeft Nederland alleen als gevolg van dit ‘geniale’ TARGET2 systeem een schadepost van minimaal €200 miljard. En is Nederland failliet. Voor Duitsland geldt uiteraard hetzelfde.

Als u zich dus afvraagt waarom compleet failliete landen als Griekenland en Spanje toch financiële steun krijgen, dan is TARGET2 het antwoord. Ieder euroland dat uitstapt zal de boel doen ontploffen. Nederland en Duitsland hebben geen keuze. Ze moeten er alles aan doen om de boel bij elkaar te houden.

Wat dan?
Het ‘pappen en nathouden’ is niet vol te houden. Ofwel krijgen de EU-politici onderling ruzie en spat de boel uiteen. Ofwel zal de ECB massaal geld printen om de boot drijvende te houden. In beide gevallen lijkt het ons cruciaal om vooral niet teveel spaargeld in euro’s te bezitten.

Geschreven door Jack Hoogland
bron: Emailing “Stocktradingnieuws” nr 508, don 4-10-2012, http://www.stocktradingnieuws.com/eurozone-in-crisis/al-eens-van-target2-gehoord.html

————————————————

Schrikken doe je beter vooraf dan achteraf

Ik hoop dat ik u niet teveel heb laten schrikken met het artikel (Red.: zie bovenstaande) dat ik u gisteren toestuurde. Als u toch bent geschrokken, dan hoop ik dat u zich realiseert dat het beter is om vooraf te schrikken, dan om achteraf te concluderen dat u het slachtoffer bent geworden van de grappen en grollen van onze politici en centrale bankiers. Want nu kunt u er nog iets aan doen.

Gisteren schatte ik de TARGET2 vordering van de DNB op ongeveer €200 miljard. Ik vond geen 2012-cijfers op de DNB website, terwijl ik op de Bundesbank website wel deze grafiek vond, waaruit bleek dat hun vordering in 2012 met maar liefst 62% is gestegen. Ik ging er vanuit dat de DNB-vordering dan minstens 33% moest zijn gestegen.

Vandaag vond ik echter deze website van de Universiteit van Osnabrück, die de TARGET2 cijfers bijhoudt. De DNB vordering blijkt in 2012 te zijn gedaald tot €124 miljard. Meevallertje. Maar de eindconclusie blijft uiteraard hetzelfde.

Ik heb nog eens gekeken, maar ik vind zowat nergens in de Nederlandse reguliere media enige aandacht voor TARGET2. En DNB is ook niet scheutig met informatie. Ik vond op hun website alleen dit bulletin van 12 april.

DNB schrijft daarin dat als een euroland uitstapt, de verliezen naar ratio van ECB-eigendom worden verdeeld. DNB zou dan 5,6% van de schade dragen. Griekenland heeft een TARGET2 schuld van €108 miljard. Als Griekenland uitstapt, dan levert dat Nederland dus een schadepost op van €6 miljard. Bovenop de aan de Griekse regering geleende miljarden. En bovenop de schade die banken en pensioenfondsen zullen lijden.

Maar de Spanjaarden krijgen dan €13 miljard voor hun kiezen, en de Italianen zelfs €19 miljard. Ook bovenop de hierboven genoemde schade. Hoe denkt u dat zij die schade kunnen dragen? En wat te denken van Portugal en Ierland?

En hoe denkt u dat Spanje en Italië vervolgens naar elkaar zullen kijken? Rajoy zal bang zijn dat Italië eerder dan Spanje uit de euro stapt. En Monti zal voor het omgekeerde bang zijn.

Als er één land uit de euro stapt (of wordt gezet), dan volgen direct nummer twee en drie. En vier en vijf. En is de puinhoop niet te overzien. De boel bij elkaar houden vereist dat er bakken met geld worden geprint. Enorme bakken.

Mijn mening is dat iedere burger (op zijn minst een deel) van zijn spaargeld in goud en zilver moet hebben zitten. Het is wat mij betreft de enige écht goede bescherming

Geschreven door Jack Hoogland
bron: Emailing “Stocktradingnieuws” nr 509, vrij 5-10-2012, http://www.stocktradingnieuws.com/eurozone-in-crisis/schrikken-doe-je-beter-vooraf-dan-achteraf.html

One comment on “Al eens van TARGET2 gehoord?

  1. Reply Jeff (admin) okt 5,2012 20:46

    Vandaag, vrijdag 5 oktober, heb ik dit artikel aangepast: er is een extra bron-artikel toegevoegd.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: