Schaliegas: Waarom we dit niet moeten doen 7

Schaliegas is aardgas dat wordt gewonnen uit schalie. Om het gesteente te bereiken, worden boringen gezet die, eenmaal de steenlaag is bereikt, horizontaal worden voortgezet. Aangezien boringen niet voldoende zijn om het gas te doen vrijkomen, dient de boorput te worden gestimuleerd. Dit gebeurt middels hydraulisch fractureren, of fraccen. De doorgaans gebruikte engelse term is “fracking”. Hierbij worden onder hoge druk grote hoeveelheden water, zand en chemicaliën ingespoten. Door deze grote druk breekt het gesteente. De ontstane scheurtjes worden open gehouden door het ingespoten zand. Deze mix van water, chemicaliën wordt dan weer opgepompt. Dit zogenaamd “produced water” moet dan afgevoerd worden en als zwaar chemisch afval worden verwerkt. Een groot gedeelte van de gebruikte chemicaliën en vloeistoffen blijven echter in het gesteente achter.

De methode van hydraulisch fractureren wordt in de Verenigde Staten sinds een tiental jaren pas op grote schaal gebruikt. De commerciële winning van schaliegas, is vrij jong.

Naast beroering van de energiemarkt, zijn er sterke aanwijzingen voor beroering van de aardkorst -ofwel aardbevingen- ten gevolge van schaliegaswinning [1].

De winning van schaliegas is verder omstreden omdat tijdens het winningsproces ongecontroleerd methaan vrijkomt. Met name de rapporten van het Cornell Institute en het Post Carbon Institute wijzen hierop. Methaan is een broeikasgas dat 23x zo schadelijk is als koolstofdioxide.

In Nederland zijn inmiddels exploratievergunningen aangevraagd voor ongeveer een derde deel van het landoppervlak. De vergunningenaanvragen betreffen delen van provincies Brabant, Zeeland, Limburg, Gelderland, Utrecht, Overijssel en Flevoland.

In april 2012 is een landelijke stichting opgericht met het doel het verzet tegen schaliegas te bundelen, Schaliegasvrij Nederland (www.schaliegasvrij.nl).

bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Schaliegas

groen =  Aanwezigheid schaliegas
rood   = Opsporingsvergunningen
blauw = Aanwezigheid steenkoolgas
geel   = Aanwezigheid schalieolie

bron: http://www.schaliegasvrij.nl/kaart/

 

 

 

 

 

7 thoughts on “Schaliegas: Waarom we dit niet moeten doen

 1. Reply Jeff sep 21,2012 08:35

  Vrees voor boorputten in achtertuin
  Inwoners van een groot aantal gemeenten in Midden-Nederland kunnen de komende jaren tientallen boorputten van de gasindustrie in hun achtertuin verwachten. Dat blijkt uit de vergunningaanvraag voor het opsporen van gas door het bedrijf BNK Petroleum, in bezit van deze krant. Deze Amerikanen verwachten, zo blijkt uit het document, dat onder Het Gooi, natuurgebied de Veluwe en het rivierengebied in Gelderland, veel te verdienen valt.
  Om precies te zijn opent BNK, onder andere onder leiding van de bekende Amerikaanse generaal Wesley Clark, de aanval op het zogeheten schaliegas. Dit gas zit op kilometers diepte onder de grond, in keihare steenlagen.
  De staat schat de totale voorraden schaliegas in heel ons land op de helft van de resterende gasbel onder Groningen. Sinds de ontdekking van die bel in 1960, inmiddels voor twee derde leeg, is dik 200 miljard euro aan aardgas verdiend, waarmee de welvaartstaat grotendeels is gefinancierd. Nu die gasbel leegloopt, is het schaliegas een welkom alternatief.

  bron: http://www.telegraaf.nl/binnenland/12973496/___Steeds_meer_gemeenten_tegen_schaliegas___.html
  vr 21 sep 2012, 08:35, door Edwin van der Schoot

 2. Reply Jeff (admin) feb 10,2013 13:30

  Het Duitse chemieconcern BASF ziet veel mogelijkheden in Europa om schaliegas te winnen. Met name in Duitsland, Frankrijk en Polen ziet BASF-bestuurder Harald Schwager een groot potentieel. Dat zegt hij in de krant Frankfurter Allgemeinen Zeitung. Schwager benadrukt dat BASF graag onderzoek wil doen naar de mogelijkheden om de winning ‘sociaal geaccepteerd en milieuvriendelijk’ uit te voeren.

  In verscheidene landen van Europa bestaat er zeer veel tegenstand tegen de winning van schaliegas, omdat dat veel schade aan het milieu en de leefomgeving kan veroorzaken. Onder meer in Frankrijk is de winning verboden. In Nederland worden er wel proefboringen gedaan. In de Verenigde Staten heeft de afgelopen jaren een stille energierevolutie plaatsgevonden, waarbij de VS dankzij schaliegas in korte tijd zelfvoorzienend kan worden op energiegebied.
  Volgens Schwager past de oliedochter van BASF, Wintershall, voor het winnen van aardgas al tientallen jaren de techniek toe die ook bij het winnen van schaliegas wordt gebruikt. Dat heeft nog nooit geleid tot verontreiniging, zegt de topman. Voor schaliegas zou nog een andere boortechniek moeten worden toegevoegd.

  bron: http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/21281904/__BASF_ziet_schaliegas-mogelijkheden_in_Europa__.html
  zo 10 feb 2013, 13:30

  Volgens mij is BASF hier mee bezig vanwege de chemicaliën die nodig zijn om dat schaliegas boven de grond te krijgen.

 3. Reply Jeff (admin) mrt 12,2013 14:51

  Proefboring schaliegas ook in Overijssel mogelijk
  Proefboringen naar schaliegas zijn principe ook mogelijk op grondgebied van de gemeenten Steenwijkerland en Kampen. Cuadrilla onderzoekt op dit moment in de Noordoostpolder de mogelijkheden van winning van het schaliegas. Directeur Frank de Boer zegt dat Cuadrilla zich wil richten op twee proeflocaties in de polder en niet op de randen van het concessiegebied.

  bron: http://www.destentor.nl/regio/noordoostpolder/proefboring-schaliegas-ook-in-overijssel-mogelijk-1.3710920

 4. Reply Jeff (admin) jul 2,2013 21:54

  Bij geothermie wordt vaak (niet altijd dus) gebruik gemaakt van fracking.
  Wat mij opviel is dat veel van de informatie die ik gevonden had in het duits of frans is.

  Hier wat informatie in het nederlands:

  Geothermie:
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Aardwarmte
  http://www.wattisduurzaam.nl/diepe-geothermie-in-nederland-stroom-uit-stoom-vanuit-de-bodem/

  Fracking voor diepe geothermie:
  http://www.technischweekblad.nl/fracking-voor-diepe-geothermie.304557.lynkx
  http://www.energiekeuze.nl/nieuws.aspx?id=1438

 5. Reply Jeff (admin) aug 29,2013 18:36

  Zie hier een artikel die laat zien hoe schadelijk de vloeistoffen zijn die gebruikt worden bij het boren naar schaliegas.

  Vissen in VS dood door vloeistoffen schaliegasboring

  Vissterfte in de Amerikaanse staat Kentucky is waarschijnlijk het gevolg van vloeistoffen die zijn gebruikt bij ‘fracking’. Dat is de boortechniek waarmee schaliegas wordt gewonnen.

  Dat heeft de Amerikaanse geologische dienst USGS donderdag verklaard na onderzoek.
  Volgens de USGS zijn de vloeistoffen hoogstwaarschijnlijk de oorzaak van de “wijdverspreide” dood van onder meer vissen in het riviertje Acorn Fork in het zuidoosten van Kentucky. In dat watertje leeft een zeldzame soort karper, die in kleine, tamelijk geïsoleerde groepen leeft.
  Schade door de vloeistoffen kunnen er daardoor toe leiden dat een gehele populatie van de vis wordt vernietigd, aldus de geologische dienst. Behalve de karper hebben ook meer algemene soorten, zoals de groene zonnebaars, te lijden onder de vloeistoffen die bij ‘fracking’ zijn gebruikt.

  De vloeistoffen waren gelekt bij een gasbron in de buurt. De USGS deed het onderzoek samen met de Amerikaanse natuurorganisatie FWS.
  Deze week publiceerde minister Henk Kamp van Economische Zaken een onderzoek naar de mogelijke risico’s van boringen naar schaliegas in Nederland. Daarin stond dat het risico op vervuiling van de bodem en op vervuiling van grond- en drinkwater beheersbaar is.

  bron: http://www.nu.nl/buitenland/3562457/vissen-in-vs-dood-vloeistoffen-schaliegasboring.html

 6. Reply Jeff (admin) okt 22,2014 22:01

  bron: Milieudefensie @ Facebook

  Een schaliegasboortoren. Geen mooie foto, maar wel een met een verhaal. Deze werd namelijk gisteren door PvdA-Tweede Kamerlid Jan Vos op Twitter geplaatst. Hij is een van de 7 Kamerleden van de commissie van Economische Zaken die momenteel op een speciaal schaliegaswerkbezoek zijn, in de VS.

  Alhoewel het programma (na wat last-minute aanpassingen) gevarieerd is (gesprekken met politici, bedrijfsleven, wetenschappers en burgers), vraag je je onwillekeurig toch af waarom zo’n werkbezoek eigenlijk nodig is. De Nederlandse politiek is toch niet -alsnóg- serieus de optie van schaliegasboringen in Nederland aan het verkennen? Of zou het iets met Shell te maken hebben? Of beide?

  Want de boorlocatie die de Kamerleden bezochten, in Pennsylvania, was heel toevallig een Shell-terrein. Ondanks de vlaggetjes en gekleurde helmen niet bepaald een lust voor het oog – maar dat zijn we van elders (Oekraïne, Argentinië) niet anders gewend.

  Pennsylvania is een van de staten waar een jaar of 6 geleden de Amerikaanse schaliewedloop begon. De Amerikaanse overheid had daarbij zo’n haast, dat het buitenlandse boorbedrijven groen licht gaf om (massaal!) te gaan fracken, nog vóór er überhaupt een plan bestond wat er dan eigenlijk met die triljarden liters zwaar verontreinigd afvalwater moest gebeuren. Want rioolwaterzuiveringen, de enige bestáánde infrastructuur, zijn volkomen ongeschikt om frackwater te reinigen van de zware metalen, radioactieve elementen en de talloze andere gifstoffen.

  In veel Amerikaanse staten experimenteerden de schaliebedrijven met diepe injecties van het afvalwater. Dit veroorzaakt flinke aardbevingen, zo bleek in Oklahoma – tot 5,7 op de schaal van Richter(!) In Pennsylvania werd afvalwater zelfs direct geloosd, waardoor het in riviersystemen terecht kwam – met ernstige milieuschade tot gevolg.

  Was dit een kinderziekte van schaliegaswinning? Nee – een cynische kostenafweging, zo lijkt het. Want 6 jaar verder hebben dezelfde bedrijven zogenaamd nog niks geleerd. Ook in Oekraïne, Argentinië en bijvoorbeeld Zuid-Afrika heeft Shell geen duurzaam plan voor echte reiniging van de kolossale hoeveelheden frackwater:

  https://milieudefensie.nl/nieuws/pers/berichten/milieu-speelt-nauwelijks-rol-bij-besluitvorming-over-schaliegas-in-zuid-afrika

  En ja, dat geldt ook voor dat ene Britse bedrijf, Cuadrilla, dat nog steeds een vergunning heeft in Nederland: geen waterplan. En voor de zekerheid, mocht er iets écht mis gaan, ook geen geld:

  https://milieudefensie.nl/nieuws/pers/berichten/schaliegasbedrijf-cuadrilla-kreeg-vergunningen-ondanks-wankele-financien-1

  Ja, het zijn slimme bedrijven. Alhoewel. Soms blijken ze ook maar wat te doen. Shell heeft bijvoorbeeld miljardenverlies geïncasseerd op het Amerikaanse schaliegas:

  https://milieudefensie.nl/schaliegas/schaliegas-internationaal/shell-en-schaliegas-miljarden-in-een-gevaarlijke-zeepbel

  Oeps, rekenfoutje.

  Want nóg een les uit Amerika: je kunt horizontaal boren en fracken wat je wilt, maar de meeste putten staan al na twee, drie jaar grotendeels droog. En dat al die nieuw-aangekochte schalievelden sowieso in de grond moeten blijven, dat is een geheimpje dat Shell liever helemaal negeert. Straks schrikken de aandeelhouders nog:

  https://milieudefensie.nl/oliewinning/nieuws/shell-neemt-groot-risico-met-negeren-van-carbon-bubble

  Kortom, wij zijn heel benieuwd om te horen hoeveel wijzer onze politici zijn geworden, van de schaliereis.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: