De groei van de omvang van de schuld van de USA voorspellen 1

Wat de politieke leiders ook beloven, ik kan u de groei van de Amerikaanse schuld voorspellen en ze is totaal anders dan zowel Obama als Romney de kiezers voorhouden.
Ik kan zelfs aantonen dat hun verhalen complete lariekoek zijn.
Hoe? Leest u maar even mee.
Begin jaren tachtig was de schuld die de Amerikaanse overheid had opgebouwd een bedrag van maar liefst 2,2 biljoen dollars.
In 2000, dus twintig jaar later, was deze schuld al zo’n 7 biljoen.
In 2010, dus slechts tien jaar later, was de schuld 14 biljoen.
Ziet u hier het patroon al? Het is een verdubbeling van het geldbedrag in een halvering van de tijd.
Dit houdt in dat de schuld van Amerika in 2015 maar liefst 28 biljoen zal bedragen.
In 2018 zal het 56 biljoen zijn en in 2019 al meer dan 100 biljoen…
Ongehoord en dit kán toch niet!
Dat zou je denken, maar professor Bartlett heeft het toch echt helder uitgelegd. Als de verdere uitgangspunten niet veranderen, dan is er aan die wiskundige wetmatigheid weinig te doen.
We gaan de komende jaren zien of mijn zeer ruwe berekening die ik hier gemaakt heb enigszins overeen gaat komen met de werkelijkheid.
In feite zal rond 2020 duidelijk zijn dat de schuld van Amerika volkomen onhoudbaar is geworden.
Maar dat jaartal heb ik al vaker genoemd…
Dat is het moment dat Amerika economisch in elkaar is gestort EN het is het moment dat ze eindelijk serieus gaan werken aan herstel.
In feite zullen de twenties van deze eeuw de jaren van heropbouw van de USA gaan worden.
Maar goed, ik loop vooruit. Ik moet u eerst nog overtuigen van het feit dat het slecht gaat aflopen met de USA. Ik ga daartoe een vergelijking laten zien met Nederland, waarvan ik veel meer gegevens heb.
Hoe dan ook, het is mede vanuit het bovenstaande dat ik goud en zilver in bezit heb. Ik vrees namelijk dat ik in grote lijnen akelig gelijk ga krijgen.

Maar…
Zoals gezegd, dat was Amerika, hoe zit het in Nederland. Is die wetmatigheid ook in Nederland te herkennen? En zo ja, hoe en waarom? Lees en huiver.

We hebben cijfers vanaf 1900. Toen was de schuld van de Nederlandse overheid 642 miljoen.
We verdubbelden deze schuld in ongeveer 18 jaar. Toen zaten we rond de 1280 miljoen.
In 1935 was de schuld al 2765 miljoen.
We zien hier een patroon van verdubbeling iedere 16 jaar. Er is geen versnelling van de schuld, maar de verdubbeling is wel duidelijk in een patroon te vatten. In de jaren dertig van de vorige eeuw ging het economisch slecht… Hoe zien we dat terug:
Ergens in de Tweede wereldoorlog werd de 5500 miljoen bereikt. We stellen het maar even op 1943.
De verdubbeling in de helft van de tijd was hier realiteit.
In 1945 was de schuld 10855 miljoen. Oeps… Het patroon zoals nu in Amerika zichtbaar hadden wij ook in de crisisjaren en de oorlog!
Echter gebeurde er iets moois na de Tweede Wereldoorlog. We kregen een enorme economische groei en konden ons letterlijk uit de schulden werken. Dat deden we echter helaas niet.
In 1965 was de schuld verdubbeld en opgelopen tot 21.437 miljoen.
Twintig jaar duurde de verdubbeling, en dat was in een periode van grote economische groei.
In de volgende tien jaar tijd liep de schuld op tot 50.555 miljoen (1975) Oeps, terug in een verdubbeling van de schuld in een halvering van de tijd!
In 1982 was de schuld ruim 100.000 miljoen! Wederom verdubbeling van de schuld in vrijwel een halvering van de tijd! We zien dus in slechtere tijden steeds weer die akelige wetmatigheid terugkeren.
De jaren tachtig waren achteraf gezien weer mooie economische jaren. We wisten namelijk economisch weer te groeien. We deden er weer tien jaar over om te verdubbelen. In 1992 was de schuld 207.659 miljoen.
Vervolgens zagen we iets opmerkelijks. De schuld werd heel lang redelijk in toom gehouden, maar de verdubbeling kwam er in 2011 toen we de 400.000 miljoen haalden.
Het patroon van de verdubbelingstijd van de oplopende schuld was even doorbroken, maar helaas is nu wel duidelijk geworden dat de schuld eerst laag bleef door serieus en bijna goed beleid en later vooral ook door een kunstmatig zeer laag gehouden rente die er voor zorgde dat de schuld van de overheid niet vanuit rentekosten te hard opliep. Echter blijft het een feit dat de schuld bleef oplopen en dus de verdubbeling vanzelf weer een feit werd.
De laatste tijd zien we de schuld weer sneller oplopen hetgeen helemaal een probleem gaat worden als de rente niet meer kunstmatig laag gehouden kan worden.
Nederland staat er nu qua verdubbelingstijd beter voor dan Amerika, maar blijft wel het feit dat de schuld regelmatig in dezelfde trendmatige snelheid als in Amerika aan het stijgen is geweest en het in alle opzichten logisch is dat we die snelheid weer een keer terug gaan zien. Eerder sneller dan later.
Bij hoeveel miljoen schuld gaan we met zijn allen inzien dat hier niet meer terugbetaald gaat worden? Dat de schuld onhoudbaar groot is geworden en in feite de munt waarop de schuld gebasseerd is een totale farce is?
Logisch zou zijn als onze schuld nu oploopt tot 800.000 miljoen in 2022. Dat zou een crisisscenario inhouden. Politici kunnen zeggen wat ze willen, maar ik vrees dat mijn voorspelling wel eens akelig reëel kan blijken te zijn.

Geschreven door Tom Lassing

bron: http://www.beursbox.nl/nieuws-beleggen/laatste-nieuws/de-groei-van-de-omvang-van-de-schuld-van-de-usa-voorspellen.html

One comment on “De groei van de omvang van de schuld van de USA voorspellen

 1. Reply Jeff (admin) nov 13,2012 20:52

  Aanvullend artikel:

  De Fiscal Cliff

  De verkiezingen zijn voorbij, en men heeft 3 miljard euro uitgegeven aan verkiezingspropaganda om uiteindelijk in hetzelfde straatje te eindigen. Obama president, maar dat wist u al. Nu het stof is gaan liggen zal u meer en meer het woord “Fiscal cliff” tegenkomen. Maar wat is dat, die Fiscal Cliff? Dat bezuinigen niet Amerika´s sterkste punt is weten we al langer. De wet (Budget Control Act) werd in 2011 ontworpen en aangenomen om de Republikeinen en Democraten te dwingen om na jarenlang gesteggel het eens te worden over manieren om het hoge begrotingstekort te verkleinen. De enige politieke oplossing waarover men het toen eens was, was het doorschuiven van het probleem naar 31 december 2012. Mischien dachten de heren politici dat dan de Maya kalender op 21 december 2012 voor andere problemen kan zorgen die de aandacht wat zou afleiden.

  De maatregelen die op 1 januari 2013 echter automatisch in werking treden als de begroting niet op een andere manier in evenwicht kan worden gebracht, maar waarvan gevreesd wordt dat ze Amerika in een diepe resessie zouden storten (fiscal cliff) zijn onder andere:

  · Het beëindigen van de ‘Bush tax cuts’ (wat neerkomt op een belastingverhoging op inkomen). De tarieven van de inkomstenbelasting zouden 4 à 5% stijgen, terwijl hogere inkomens nog een aantal voordelen verliezen.

  · Besparingen op defensie, gezondheidszorg en werkloosheidsuitkeringen.

  · Verhoging van de socialezekerheidsbijdragen.

  Ze zouden het begrotingstekort halveren en de staatskas volgend jaar spekken met bijna 500 miljard euro. Overigens nog steeds een fractie van de gigantische nationale schuld die inmiddels 16 biljoen dollar bedraagt, ofwel 52.000 dollar per Amerikaan. In Nederland is dat 27.000€ per persoon. Verwijtende vingers naar Europa kunnen de Amerikanen ook beter laten want als men kijkt naar het aandeel van de lopende staatsUITGAVEN die moeten gefinancierd worden met leningen, dan blijkt Amerika 37% te financieren en Griekenland 30%. Ter herinnering, Nederland en Belgie streven een begrotingstekort na van 3%! Begint uw kwartje te vallen in de Fiscal Cliff? Griekenland kan echter rekenen op “Europa” om hen uit het moeras te trekken, maar wie gaat (kan) dat met Amerika doen? Politiek zit het muurvast in Amerika, en de gemakkelijkste oplossing zal weer het doorschuiven van het probleem zijn en waarschijnlijk nog een aantal rondjes geldcreatie. Maar… zoals de Amerikanen de rest van de wereld reeds lang duidelijk hebben laten verstaan It´s our dollar, and your problem.

  Geschreven door Walter Matthijssen, Tax en investment professional Wincham Benelux
  dinsdag 13 november 2012 07:24
  bron: http://www.beursblik.nl/columns/de-fiscal-cliff.html

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: