De Gevaren van Transvet, (gedeeltelijk) Gehard(e) Olie, Vet 3

Transvet is kunstmatig gefabriceerd vet dat zeer schadelijk is voor uw gezondheid. De consumptie ervan is één van de hoofdoorzaken van de huidige obesitas epidemie. Transvet zit verwerkt in vele duizenden voedingsproducten. http://naturalnews.com/021412.html

De gezondheidsrisico’s van transvetten zijn hart en vaatziekten, hoge cholesterol, obesitas, diabetes, kanker, allergieën, geboorte afwijkingen, etc.

Als U gewone vetten consumeert, is de helft verteerd na 18 dagen. Als U transvet consumeert, duurt het 51 dagen voordat de helft is verteerd! Geen wonder dat obesitas zo’n groot probleem is. http://becomehealthynow.com/ebookprint.php?id=135

De voedingsindustrie gebruikt (gedeeltelijk) gehard vet omdat voedingsprodukten daardoor veel langer houdbaar blijven. Minder bederf, minder verlies en dus meer winst! Daarnaast smaken producten met transvet lekker. Transvet wordt gebruikt in fastfood, chips, bakkerijprodukten, patat etc.

Transvetten worden gemaakt door de hydrogenering (verharding) van vloeibare plantaardige olieën zoals zonnebloemolie, sojaolie, etc. Tijdens dit proces worden waterstof moleculen aan de olie moleculen vastgeplakt. Door hydrogenering wordt vloeibare olie hard en smeerbaar, vandaar de naam gehard vet. Op deze wijze wordt margarine gemaakt.

Voedingsproducten bevatten transvet als het één van de volgende ingrediënten bevat: gehard vet, gedeeltelijk gehard vet, geharde olie, gedeeltelijk geharde olie, gehydrogeneerd vet, gehydrogeneerde olie, margarine.

In roomboter zit een kleine hoeveelheid natuurlijk transvet. Dit is echter minder schadelijk dan chemisch geproduceerd transvet. Maar aangezien boter dierlijk voedsel is, slibben uw aderen hier ook van dicht!

Consumenten zijn jarenlang gewaarschuwd voor de gevaren van verzadigde vetten. Dierlijk verzadigde vetten zijn niet gezond maar transvetten zijn nog slechter voor de gezondheid.

De gezondste olie voor bakken en braden is kokosolie omdat het heel stabiel blijft onder hoge temperaturen en niet afbreekt in allerlei kankerverwekkende stoffen. Dit gebeurt namelijk met onverzadigde olieën zoals olijfolie. Kokosolie blijft stabiel omdat het heel veel verzadigd vet bevat. Niet alle verzadigde vetten zijn dus ongezond, ook al hebben de voedingsindustrie en ‘main stream’ media dat wel jarenlang verkondigd. http://coconutoil.com
http://youtube.com/watch?v=YxDiH6F3sS0

Tips voor het verminderen van uw transvet consumptie:

1. Kies vloeibare plantaardige olieën of kies zachte margarine met geen of weinig transvet..

2. Vermijd de consumptie van fabrieksprodukten zoals koekjes, taarten, donuts, snacks en fastfoods. Ga er vanuit dat deze transvet bevatten tenzij het voedingslabel anders aangeeft.

3. Als U produkten met (gedeeltelijk) gehard vet niet kunt vermijden, kies dan een produkt waarbij op het etiket (gedeeltelijk) gehard vet als één van de laatste ingrediënten wordt vermeld.

4. Kies in restaurants geen gefrituurd voedsel omdat veel restaurants nog gedeeltelijk geharde frituurolie gebruiken. Desserts kunt u ook beter vermijden.

Wilt U uw gezondheid vebeteren? Doe U zelf dan een plezier en verwijder deze chemische substantie uit uw voeding!

Meer informatie over transvet:
http://transvetzuren.com
http://leefbewust.com/themas/transvetzuren.html
http://stop-trans-fat.com
http://bantransfats.com
http://naturalnews.com/hydrogenated_oils.html
http://udoerasmus.com/fatsmain.htm

bron: http://www.youtube.com/watch?v=f6JG656j-lM

3 thoughts on “De Gevaren van Transvet, (gedeeltelijk) Gehard(e) Olie, Vet

 1. Reply Ron Fonteine aug 20,2012 12:21

  Vermijd ook margarine. Deze houdbare vetten kunnen nl geen zuurstof opnemen en dit is zeer belangrijk voor je cellen. Zonder goede vetten heb je verminderde zuurstofopname en kan een gezonde cel een kankercel worden.

  Ron Fonteine · Eigenaar bij Leefbewust
  (Reactie via Facebook)

 2. Reply Jeff (admin) okt 15,2012 15:33

  Nog een toevoeging:

  Transvetzuren zijn vetten die ontstaan bij het partieel harden van vetten. Tot enige jaren geleden konden ze tot wel 40% van de vetzuren in margarine en frituurvet uitmaken. Omdat intussen duidelijk is dat grote hoeveelheden transvet een verhoogde kans op hart en vaatziekten kan geven is het partieel hardingsproces zo goed als uitgebannen in de voedselindustrie. Onverzadigde vetten beschikken over dubbele bindingen. Een dubbele binding kan ‘cis’ of ’trans’ zijn. In de natuur worden voornamelijk cisvetten gemaakt. Thermodynamisch gezien zijn transvetten energetisch stabieler, bij de productie van vetten in de fabriek worden dus vooral transvetten gesynthetiseerd. Cisvetten kunnen gemakkelijk worden omgezet in transvetten, door toevoeging van een zuur. Dit zuur katalyseert de omzetting naar een transbinding. Het ongezonde karakter van transvetten zou te maken hebben met de invloed op celmembranen. De membranen van al je cellen bestaan uit een lipiden bilaag. Dit houdt in dat celmembranen uit twee lagen met lipiden (vetten) bestaan. Deze lipiden bevatten vetzuren welke dus cis- of transbindingen hebben. In natuurlijke oliën en vetten komen cisbindingen voor. Celmembranen zijn op deze vetten gebouwd. De cisbinding zorgt voor een knik in het vetzuur, welke weer zorgt voor bewegelijkheid van de membraan, een celmembraan is namelijk vloeibaar. Transvetzuren bevatten deze knik niet en zorgen er daardoor voor dat de membraan rigide wordt, oftewel minder vloeibaar. Hierdoor kunnen membraaneiwitten waaronder allerlei receptoren, pompen en enzymen niet meer over de membraan transleren. Dit beïnvloedt de werking van de cel op een negatieve manier.

  bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Vet

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: