Maak jij het ook weer bont? 1

Het gebruik van bont is altijd omstreden geweest. ’ik ga liever naakt dan bont te dragen’, luidde de wereldberoemde slogan van de antibontorganisatie PETA. Het tijdschrift Elle heeft zelfs een antibont beleid. Maar bont lijkt steeds vaker terug te keren in het modebeeld. Grote modemerken laten weer veel bont zien in hun wintercollectie. Vertel eens eerlijk: heb jij bont in je kledingkast hangen?

Een paar maanden geleden zagen we het al tijdens de presentatie van de najaars- en wintermode: er was heel veel bont op de catwalk. Balenciaga, Gucci, Hermès, Viktor & Rolf verwerkten het materiaal in hun nieuwe collectie. Fendi en Loewe zijn bekende ‘bont’ modehuizen en ‘stopten hun shows vol met pels’, meldt de Belgische krant Het Laatste Nieuws.

Oproep bontvrije Fashion Week. Reden voor honderden Nederlandse stylisten, ontwerpers, modebladen en bekende Nederlanders om de directie van de Amsterdam Fashion Week middels een open brief op te roepen om voor een bontvrije Fashion Week te kiezen. Onder de ondertekenaars van de brief bevinden zich o.a. Hilmar Mulder (hoofdredactrice Grazia), ontwerpers Conny Groenewegen, Bas Kosters, Hans Ubbink, Jacob Kok, actrice Anna Drijver en presentatrice Nicolette Kluijver.

Bont mag. Toch besloot de directie van de Amsterdam Fashion Week geen gehoor te geven aan de oproep. De organisatie liet in een reactie weten het gebruik van bont over te laten aan ‘de creativiteit en verantwoordelijkheid van de individuele ontwerper’, meldt www.FashionUnited.nl .

bron: http://www.telegraaf.nl/vrouw/mode_beauty/12338990/__Maak_jij_het_ook_weer_bont___.html

Dit vond ik ook nog op http://www.dogsfriendly.be/mijnforum/index.php?topic=4092.0 :

Tot onze uiterste teleurstelling en verdriet is helaas het bont weer te zien op straat in kragen en manchetten aan een jas.

Veelal zijn het jongeren die graag met bepaalde merkkleding gezien willen worden.

Zo ook in onderstaande jassen van merken als Scapa, McGregor en Jacky Luxury die volop echt bont gebruiken.

De bontindustrie en de bontverkopende winkels doen hun uiterste best om bont goed te praten. Dit doen ze onder meer door het geven van misleidende informatie over de herkomst en diervriendelijkheid van bont.

Uitspraken als ‘bont wordt verkregen door overschot’ of ‘op natuurlijke wijze verkregen’ zijn niet waar!

Overal ter wereld zien bontboerderijen er ongeveer hetzelfde uit. In draadgazen kooien rij aan rij leven dieren zoals vossen, wasbeerhondjes, nertsen, konijnen en zelfs honden en katten onder de meest vreselijke omstandigheden.

In bovenstaande jassen worden voornamelijk vossen gebruikt.

Vossen horen niet in krappe kooien. Het zijn ongedomesticeerde roofdieren die nog dezelfde kenmerken bezitten als hun wilde soortgenoten. Ze raken gestresst en ontwikkelen vaak stereotype en zelfbeschadigend gedrag. Vossen zijn schuw en bang voor mensen. Uit stress verminken ze zichzelf door hun staart of poten kapot te bijten. Vossen lopen vaak langdurig in rondjes of draaien voortdurend met hun kopje. Dit abnormale gedrag wordt veroorzaakt door de onnatuurlijke huisvesting van de dieren. In november wordt op abrupte wijze een einde gemaakt aan dit treurige bestaan. De vossen worden dan geëlektrocuteerd met een staaf in hun anus.

In Nederland is het fokken van vossen verboden.

Veel van het bont komt dan ook uit China. Een land dat geen dierenwelzijnswetten kent en gruwelijk wreed jegens dieren is.

* Let op! Het volgende filmpje bevat schokkende beelden en is niet geschikt voor kinderen!*

Stella McCartney Investigates A Fur Far

One comment on “Maak jij het ook weer bont?

 1. Reply Jeff (admin) okt 9,2015 23:02

  http://www.telegraaf.nl/buitenland/24598329/__Model_weigert_bont_en_stript__.html
  Een deelneemster van de Oostenrijkse tv-serie Austria’s Next Top Model maakte tijdens de opnames een groot statement door te strippen in plaats van bont te dragen.
  Toen Bianca (20) hoorde dat ze bont moest dragen, zei ze eerst niet graag bont te dragen maar besloot ‘het toch maar te gaan doen’.
  Eenmaal op de catwalk verraste zij echter vriend en vijand door zich te ontdoen van haar jurk van bont, en in haar ondergoed over de catwalk te lopen.
  Het tv-programma is minder te spreken over haar actie. Volgens presentatrice Melanie Scheriau heeft ze de uitzending ‘verpest’, en deze week is de jury in conclaaf of Bianca uit de race wordt gezet door haar actie.
  Bianca heeft absoluut geen spijt van haar actie, zo schrijft ze op haar Facebook: “Bont draagt het label dood, en daar kan ik niet langer achterstaan.”
  https://www.facebook.com/bianca.topmodel2015

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: